Eierhandel Van Zetten creëert comfortabel klimaat voor re-integreerders
'Met doorzettingsvermogen kom je hier ver'
Materiële hulpmiddelen koop je, personeel ontwikkel je, als er een match is. Volgens die filosofie biedt Eierhandel Van Zetten in Ommeren een fijne werkomgeving aan mensen die na langere tijd graag terugkeren in het arbeidsproces. “Als je over doorzettingsvermogen beschikt, kom je hier ver,” zegt directeur Roel van Zetten. Medewerkers die vooruit willen, worden persoonlijk begeleid en hoeven echt niet op eieren te lopen.
Een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel ligt diep in de wortels van Eierhandel Van Zetten verankerd. “Aanvankelijk hield mijn overgrootvader kippen, later haalde hij eieren bij 450 boeren uit de omgeving op en verkocht ze op de markt,” vertelt Van Zetten over de bedrijfsgeschiedenis, die teruggaat tot 1892. “Hij hield er een duidelijke visie op na: transparante communicatie. Letterlijk elk ei gaf hij een kwaliteitsstempel, ten teken dat hij er borg voor stond. Vandaag de dag verkopen wij producten met een zuivere oorsprong in een mooie verpakking met een duidelijke declaratie en proberen we ook op andere fronten waarde toe te voegen. Zo leggen we met onze contractpartners vast dat ze geen genetisch gemodificeerd voer gebruiken en dat ze werken aan reductie van de ammoniakuitstoot. 25 jaar geleden namen wij afscheid van het batterij-ei en sindsdien leveren we biologische, vrije-uitloop- en scharreleieren aan de retailmarkt in Noordwest-Europa.” De missie en de doordachte bedrijfsprocessen brachten het bedrijf na een screening gedurende anderhalf jaar het predicaat ‘hofleverancier’. “Een mooie postume erkenning van de waardevolle inspanningen die het voorgeslacht heeft verricht.”
Ervaring met doelgroep
Naast automatisering komen aan het sorteren, verpakken en transportklaar maken van de eieren veel mensenhanden te pas. “Loyaliteit en motivatie vormen de belangrijkste balanspost,” stelt Van Zetten. Schoonzoon Henrico Florissen legt uit dat Eierhandel Van Zetten graag kansen biedt aan mensen die (weer) willen meedoen in het arbeidsproces. “Vanuit een eerdere carrièrefase in de zorg heb ik veel ervaring met deze doelgroep. Belangrijk is dat je iemand ziet als een uniek persoon en de tijd neemt om zijn of haar verhaal aan te horen. Wat heeft iemand nodig om de drempel te overwinnen en om zich comfortabel te voelen? Het werk brengt een bepaalde fysieke belasting met zich mee, daarom liggen hier de meeste mogelijkheden voor mensen met een mentale arbeidsbeperking. Doorzettingsvermogen vinden we één van de belangrijkste eigenschappen. Als iemand gemotiveerd aan de slag wil, zorgen wij voor een juiste, persoonlijke begeleiding door een buddy.”
Niet meer afhankelijk
Via burgemeester Jan de Boer kwam Florissen twee jaar geleden in contact met Tom Bronk, adviseur werk en inkomen voor de gemeenten Buren en Neder-Betuwe. “Dat verliep van meet af aan heel prettig. We hadden al medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst en stonden open voor uitbreiding van het team met mensen uit deze doelgroep. Tom stelde enkele kandidaten voor en met één van hen was er direct een match. De gemeente Buren kent goede voorzieningen, zoals subsidie en een proefplaatsing van drie of vier weken, die erg positief uitpakte. De dame in kwestie werkt hier nog steeds naar volle tevredenheid en is inmiddels niet meer afhankelijk van coaching en van een uitkering.” Van Zetten vult aan: “We zien haar opbloeien. Haar zelfvertrouwen groeit en ze durft steeds meer verantwoordelijkheden te nemen. We kunnen de oorzaak van een arbeidsbeperking niet wegnemen, maar iemand wel rust en erkenning geven.”