Gezondheidspioniers maken het verschil in Afrika

Magazines | Rivierenland Business nummer 3 2021

Nederlands Albert Schweitzer Fonds
Gezondheidspioniers maken het verschil in Afrika

Het in Utrecht gevestigde Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) reikt dit jaar voor de tiende keer de Albert Schweitzer Prijs uit, waarmee de stichting jongeren met een medische en technische opleiding stimuleert gezondheidspionier te worden. Frans Hiddema, voorzitter van het fonds, neemt ons mee in de wereld van het Albert Schweitzer Fonds, het gedachtengoed van de naamgever van het fonds en tien jaar Albert Schweitzer Prijs.

“Als Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) steunen we kleinschalige gezondheidsprojecten in landen in Sub-Sahara Afrika”, vertelt Frans Hiddema, naast negen jaar voorzitter NASF ook tropenarts. “Onze missie is om mensen in Afrika te helpen een goede gezondheid te krijgen of te houden. We volgen hierbij het gedachtegoed van arts, Nobelprijswinnaar, filosoof en gezondheidspionier dr. Albert Schweitzer. Eerbied voor het leven en geloof in lokaal gesteunde initiatieven om de zelfredzaamheid te bevorderen. Een gedachtegoed dat nog steeds waardevol en relevant is.”

Kleine slimme initiatieven
Het NASF steunt al meer dan vijftig jaar kleine slimme initiatieven die groot draagvlak hebben bij lokale partners en de lokale bevolking en samen met hen ter plekke geïnitieerd, uitgevoerd en vervolgd worden. Niet eenmalige acties, maar langdurige en duurzame projecten. Hiddema: “Deze aanpak is bewezen effectief. Met kleine projecten werken aan een groot idee. En met duurzaamheid als logisch geïntegreerd onderdeel van onze werkwijze en projectselectie. Bijvoorbeeld een waterput voor schoon water. Als tropenarts was ik onder andere actief in Ghana en als directeur van een plattelandsziekenhuis in Kameroen. Daar heb ik ervaren dat je met kleine stapjes, kennisoverdracht en kleinschalige projecten zaken aan de praat krijgt en mensen aan de slag krijgt.”

Hiddema: “Door de aard en omvang van ons werk bereiken we juist diegenen die voor andere hulporganisaties vaak onzichtbaar en onbereikbaar blijven omdat de projecten te kleinschalig, te onbekend of te afgelegen zijn. Wij komen ook waar anderen moeilijker geraken, juist omdat we met lokale mensen werken. We schuwen daarbij niet om ook nieuwe dingen te proberen. En we stimuleren dit ook via onze selectie gezondheidspioniers met de jaarlijkse Albert Schweitzer Prijs.”

Inschrijving projectvoorstellen
Gemiddeld zet het NASF twee maal per jaar de inschrijving open voor het indienen van projectvoorstellen. Hiermee start het selectieproces voor financiering. Lokale partijen kunnen projecten passend bij de geformuleerde thema’s ‘medische zorg’, ‘water en sanitatie’, ‘vrouw & gezondheid’, ‘kind & gezondheid’ en ‘kwetsbare groepen’ hierop inschrijven. Hiddema: “Het aantal kwalitatief goede aanvragen overstijgt helaas steeds het budget dat het NASF jaarlijks beschikbaar heeft. Gemiddeld krijgen we 400 aanvragen per jaar waar we er 30 van kunnen financieren.”

Tien jaar Albert Schweitzer Prijs
De Albert Schweitzer Prijs is een prijs die het NASF al tien jaar uitschrijft. “We stimuleren hiermee studerende of net werkende jongeren met een medische of technische opleiding te komen met slimme en innovatieve ideeën die een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Sub Sahara Afrika”, aldus Hiddema. Het NASF geeft gezondheidspioniers een vliegende start in samenwerking met lokale partners. Hiddema: “Kleinschalige en eenvoudige initiatieven kunnen al het verschil maken. We bieden hiervoor een podium en financiële ondersteuning. Daarnaast helpen en begeleiden we hen verder bij het ontwikkelen van hun initiatief.”

Winnaars vorige edities
Een project dat een vorige Albert Schweitzer Prijs won is bijvoorbeeld ‘Een 3D printer voor betaalbare en passende protheses in Sierra Leone’. Mensen die door de burgeroorlog een ledemaat verloren hebben kunnen weer deelnemen aan de maatschappij en krijgen een beter leven. Een andere winnaar was. Ook ‘Stove shelters’ voor veiliger en gezonder koken in sloppenwijken in Kampala’ viel eerder in de prijzen. Door deze afdakjes en veilige kookstelletjes met een afvoer is buitenshuis koken mogelijk. Rookvorming in huis, brandwonden en ernstige longontsteking bij o.a. kinderen worden hierdoor voorkomen. Ook een winnaar was ‘Betere nazorg aan couveusekindjes in Tanzania en de opstart van een ontwikkelingspolikliniek’. Kindjes hebben een verhoogd risico op problemen in hun ontwikkeling die makkelijk te voorkomen zijn als ze op tijd worden herkend en nazorg wordt geboden.

Albert Schweitzer Prijs 2021
Wie de hoofdprijs en publieksprijs in 2021 in ontvangst mag nemen is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar op het moment waarop u dit leest is de bekendmaking al geweest. Enkele genomineerden waren:

‘Groei en Bloei’ - Innovatieve aanpak rehabilitatie verslaafde jongeren Malawi. Met tuinieren, kippen houden en sporten leren ex-verslaafden op eigen benen te staan.

‘Shirati Peanut project’- Ondervoeding bij kinderen bestrijden met zelfgemaakte pindarepen van lokale ingrediënten. Artsen in het Shirati hospital in Tanzania gaan pindarepen produceren en voorlichting geven om ondervoeding te verhelpen en te voorkomen bij kinderen en zwangeren in de regio.

‘Wash & Smile’- Handen wassen en tandenpoetsen: onmisbaar voor een glimlach. Doel van het project is om handen wassen en tandenpoetsen structureel op te laten nemen in het lesprogramma op scholen in Oeganda.

Kijk op www.nasf.nl voor de winnaars en de initiatieven van de genomineerden. Op de website vindt u ook alle overige (actuele) informatie van het NASF.


Steun!
Het NASF wil graag meer projecten voor gezondheidspioniers realiseren. Via fondsenwerving en crowdfunding probeert het NASF zoveel mogelijk middelen op te halen om het aantal projecten te kunnen uitbreiden. Frans Hiddema: “Iedere euro die gedoneerd wordt gaat naar de projecten. Dit kan omdat we werken met een bescheiden projectbureau en een onbetaald bestuur en een aantal vrijwilligers. Wij monitoren en evalueren continu de resultaten en effecten van de projecten gericht op en in lijn met de UN SDG’s. We kunnen dus heel concreet rapporteren naar donateurs en bedrijven over de mooie resultaten. We denken ook graag mee om via samenwerkingen met bedrijven medewerkersbetrokkenheid te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers een stem geven bij het selecteren van projecten, een salarisdonatieprogramma of om talenten te betrekken bij projectbezoek.” Het NASF nodigt dan ook bedrijven, serviceclubs, stichtingen en vermogensfondsen op die geïnteresseerd zijn in een aanpak die speciaal aansluit bij het bedrijf contact op te nemen met Solveigh Balogh, tel. +31 (0)30-8801499, info@nasf.nl, www.nasf.nl.
 

delen:
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
 
Rivierenland Business nummer 4 2020
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
 
Rivierenland Business nummer 6 2019
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
 
Rivierenland Business nummer 2 2019
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement