recensie
Eerlijk en puur
De Weeghbrug
Idyllisch verscholen in het Land van Maas en Waal ligt Wamel. Hier is sinds jaar en dag restaurant de Weeghbrug te vinden. Wars van alle trends vaart chef-kok Peter van der Cruijsen er zijn eigen koers door terug te keren naar de basis met zijn ambachtelijke eenvoudige keuken. Rivierenland Business schoof aan tafel.
Samen met zijn vrouw Jeannette heeft Van der Cruijsen Wamel flink op de kaart gezet. Een vermelding in de Lekker-gids, 12 punten van Gault Millau en al dertien keer een vermelding in de Michelin Benelux gids met een Bib Gourmand, geeft aan dat dit restaurant bijzonder gewaardeerd wordt. “Maar een volle zaak met gasten die tevreden naar huis gaan, geeft ons nog altijd de meeste voldoeningâ€, zegt Peter van der Cruijsen bescheiden.
De avond dat wij aanschuiven worden we hartelijk welkom geheten door gastvrouw Loes van Welie. Terwijl we de kaart bestuderen ontdekken we dat de gerechten klassiek Frans zijn, met hier en daar een tikje oriëntaalse, Italiaanse en Spaanse invloeden. Geïnspireerd op de seizoenen. Jeannette van der Cruijsen, maître-sommelier, heeft voor wijnen gekozen die afkomstig zijn uit de minder voor de hand liggende wijnhuizen.
Buiten de kaart om is er een schoolbord met daarop in krijt het menu van de dag geschreven. Wij besluiten voor het 6-gangen menu de Weeghbrug te kiezen.
Ambachtelijk
Kalfspastrami met geroosterd tomatenbrood, mayonaise van thaise basilicum, huisgemaakte ketchup en canneloni van tomaat gevuld met mozzarellacreme vormt de aftrap. Rustiek, ambachtelijk en juist op smaak gebracht. Wat volgt is een perfecte cremesoep van bospaddestoelen met truffelroom. De witte brigade slaat met name de spijker op zijn kop met de kabeljauwrug met langzaam gegaard buikspek, gemarineerde groentes en een limoenblad-botersaus. Feilloos bereid en uitgesproken qua smaak. Ook de overige gerechten stellen niet teleur.
De intrinsieke kwaliteit zorgt ervoor dat de geschonken wijnen niet haaks komen te staan op de gastronomische creaties. De toelichting omtrent de verkozen wijnen geschiedt op een bevlogen wijze.
Harmonie
De hertenhaasfilet met compôte van rode ui, gebakken Elstar appel, rode kool en specerijenjus is een geslaagde getransformeerde classic. Overal wordt de nadruk gelegd op zuiverheid en harmonie, nergens komen we een overbodig component tegen. Puurheid is troef bij zowel vlees als vis. Bij de terrrine van eendenlever met gepocheerde vijg en een marshmellow van sinaasappel vullen de smaken elkaar uitstekend aan. Na al deze mooie gerechten is het tijd voor ons nagerecht. Een taartje met bavarois, compôte en gelei van mango met gepofte rijst en romig ijs van geitenmelk en madraskerrie. Mooie texturen die niet te zoet zijn.
Innemend totaalpakket
Aan het eind van de avond komen we tot de conclusie dat zowel de witte als zwarte brigade, die naast Peter en Jeannette van der Cruijsen bestaat uit souschef Florian Schonfeld, zelfstandig werkend kok Theo Werter en gastvrouw Loes van Welie, een innemend totaalpakket levert. Van gastvrijheid tot gastronomische invulling, de handelswijze zit solide in elkaar. Kwalitatief, maar nergens hoogdravend. Juist deze combinatie maakt een bezoek aanbevelenswaardig. Het type restaurant waar niet alleen een positief gevoel ontstaat tijdens het diner, maar dat ook de dagen daarna nog blijft hangen. En dat is een dikke pluim waard!
De Weeghbrug
Dorpstraat 126, 6659 CH Wamel
0487 501273, www.deweeghbrug.nl
info@deweeghbrug.nl
rivierenland business | nummer 5 | november 2013
Eigenaar en chef-kok van de Weeghbrug, Peter van der Cruijsen
Samen met zijn vrouw Jeannette heeft Van der Cruijsen Wamel flink op de kaart gezet. Een vermelding in de Lekker-gids, 12 punten van Gault Millau en al dertien keer een vermelding in de Michelin Benelux gids met een Bib Gourmand, geeft aan dat dit restaurant bijzonder gewaardeerd wordt. “Maar een volle zaak met gasten die tevreden naar huis gaan, geeft ons nog altijd de meeste voldoeningâ€, zegt Peter van der Cruijsen bescheiden.
De avond dat wij aanschuiven worden we hartelijk welkom geheten door gastvrouw Loes van Welie. Terwijl we de kaart bestuderen ontdekken we dat de gerechten klassiek Frans zijn, met hier en daar een tikje oriëntaalse, Italiaanse en Spaanse invloeden. Geïnspireerd op de seizoenen. Jeannette van der Cruijsen, maître-sommelier, heeft voor wijnen gekozen die afkomstig zijn uit de minder voor de hand liggende wijnhuizen.
Buiten de kaart om is er een schoolbord met daarop in krijt het menu van de dag geschreven. Wij besluiten voor het 6-gangen menu de Weeghbrug te kiezen.
Ambachtelijk
Kalfspastrami met geroosterd tomatenbrood, mayonaise van thaise basilicum, huisgemaakte ketchup en canneloni van tomaat gevuld met mozzarellacreme vormt de aftrap. Rustiek, ambachtelijk en juist op smaak gebracht. Wat volgt is een perfecte cremesoep van bospaddestoelen met truffelroom. De witte brigade slaat met name de spijker op zijn kop met de kabeljauwrug met langzaam gegaard buikspek, gemarineerde groentes en een limoenblad-botersaus. Feilloos bereid en uitgesproken qua smaak. Ook de overige gerechten stellen niet teleur.
De intrinsieke kwaliteit zorgt ervoor dat de geschonken wijnen niet haaks komen te staan op de gastronomische creaties. De toelichting omtrent de verkozen wijnen geschiedt op een bevlogen wijze.
Harmonie
De hertenhaasfilet met compôte van rode ui, gebakken Elstar appel, rode kool en specerijenjus is een geslaagde getransformeerde classic. Overal wordt de nadruk gelegd op zuiverheid en harmonie, nergens komen we een overbodig component tegen. Puurheid is troef bij zowel vlees als vis. Bij de terrrine van eendenlever met gepocheerde vijg en een marshmellow van sinaasappel vullen de smaken elkaar uitstekend aan. Na al deze mooie gerechten is het tijd voor ons nagerecht. Een taartje met bavarois, compôte en gelei van mango met gepofte rijst en romig ijs van geitenmelk en madraskerrie. Mooie texturen die niet te zoet zijn.
Innemend totaalpakket
Aan het eind van de avond komen we tot de conclusie dat zowel de witte als zwarte brigade, die naast Peter en Jeannette van der Cruijsen bestaat uit souschef Florian Schonfeld, zelfstandig werkend kok Theo Werter en gastvrouw Loes van Welie, een innemend totaalpakket levert. Van gastvrijheid tot gastronomische invulling, de handelswijze zit solide in elkaar. Kwalitatief, maar nergens hoogdravend. Juist deze combinatie maakt een bezoek aanbevelenswaardig. Het type restaurant waar niet alleen een positief gevoel ontstaat tijdens het diner, maar dat ook de dagen daarna nog blijft hangen. En dat is een dikke pluim waard!
De Weeghbrug
Dorpstraat 126, 6659 CH Wamel
0487 501273, www.deweeghbrug.nl
info@deweeghbrug.nl
rivierenland business | nummer 5 | november 2013
Crèmesoep van bospaddestoelen met truffelroom
Voor de soep:
250 gr gedroogde bospaddestoelen
50 gram gesnipperde sjalotjes
10 gr boter
50 cl witte wijn
1 liter water of bouillon
½ liter kookroom
Peper/ zout
150 gram gemengde paddestoelen
10 gram boter
Voor de truffelroom:
1 dl slagroom
Peper en zout naar smaak
1 kleine truffel (fijn geraspt op nootmuskaatrasp) of 1 eetlepel truffeltapenade
Bereiding:
Fruit de sjalotjes aan in de boter zonder te kleuren en voeg de gedroogde paddestoelen toe, verwarm het geheel en blus af met de witte wijn en bouillon.
Laat 45 minuten trekken op laag vuur en voeg de kookroom toe, laat nog 5 minuten samen trekken en zeef de soep.De paddestoelen en sjalot mogen weg en het vocht inkoken tot ongeveer 8 dl.
Sla voor de truffelroom de slagroom met de overige ingredienten tot gewenste dikte, yoghurtdikte als u de room uit wilt laten vloeien over de soep of tot stand als u met een hete lepel mooie quenellen op de soep wilt leggen.
Maak de gemengde paddestoelen schoon en fruit aan in de boter.
Verdeel de paddestoelen over de borden en giet er de hete soep over en maak af met de truffelroom.
Toplocaties in Rivierenland
www.rivierenlandbusiness.nl
Ruimte voor ontmoeten en genieten
Hotel de Wageningsche Berg heeft, na een bouwperiode van anderhalf jaar, haar deuren weer geopend. Midden in de bossen op de Wageningse berg biedt het hotel de bezoeker een panoramisch uitzicht over de Neder-Rijn en zijn uitgestrekte uiterwaarden. Het nieuwe hotel is een echt icoon in de gemeente Wageningen. De ruime kamers, de fraaie voorzieningen en de vele extra’s voor zowel zakelijke gasten als toeristen, maken het tot een bijzondere locatie.
Het nieuwe 4-sterren+ hotel heeft 108 ruime hotelkamers, waarvan meerdere suites en drie luxe suites met een jacuzzi. Alle kamers zijn voorzien van alle denkbare moderne voorzieningen en faciliteiten. Het hotel zelf biedt gratis draadloos internet en een ruime parkeerplaats. Daarnaast kunnen gasten van de Wageningse Berg vanaf maart 2014 gebruik maken van de fitnessruimte en het beauty- en wellnesscenter met onder andere een dompelbaden, een hamam, rustruimtes en diverse sauna’s, waaronder een ijssauna. Ook geheel in de watten gelegd worden met een van de weldadige massage- of beautybehandelingen zal dan mogelijk zijn.
Offerte op maat
Naast genieten en ontspannen kan er in Hotel de Wageningse Berg ook effectieve zakelijke beslissingen worden genomen of op feestelijke wijze bij een gebeurtenis worden stilgestaan. De capaciteit varieert van 800 personen in theateropstelling tot 1.500 personen voor beurzen, recepties en zakelijke feesten. Voor elke aanvraag wordt een offerte op maat gemaakt, waarin uiteraard ook aanvullende wensen worden meegenomen.
Genieten
Ook het culinaire team van Hotel de Wageningsche Berg wil graag dat iedere gast zich thuis voelt. Om die reden worden er verschillende horecaconcepten aangeboden. In Brasserie No. 96 kunt u lunchen of dineren in een gezellige ambiance. Vanuit de brasserie is het smaakvol ingerichte buitenterras bereikbaar die maar liefst 300 zitplaatsen biedt. Vanaf deze plek kunt u met recht genieten van en op één van de mooiste plekjes van Nederland.
Dineren kan eveneens in restaurant Belmonte, dat valt op door diens eigentijdse, warme inrichting. Onder leiding van twee chef-koks wordt u als gast dagelijks verrast met originele gerechten van de internationale keuken die steevast voor een ware smaakbeleving zorgen. Er wordt gewerkt met dagverse producten van de hoogste kwaliteit en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale leveranciers. Kortom in hotel de Wageningsche Berg is er meer dan genoeg ruimte voor overnachten, ontspannen en vergaderen in stijl.
www.hoteldewageningseberg.nl
rivierenland business | nummer 6 | januari 2014
locatie