Column FSV

Verschenen in Rivierenland Business nummer 2 2013

Horizontaal toezicht en fiscale risicobeheersing:

Doen of niet doen?

Nou ja, bijna alles. Periodiek vallen bij u als ondernemer de bekende blauwe enveloppen in de bus, al dan niet via de digitale snelweg. De meeste van deze enveloppen vragen om directe actie: tijdig betalen of tijdig aangifte doen. Als dat niet tijdig gebeurt volgt steevast een nieuwe enveloppe met daarin een minder vrolijke boetebrief. De ondernemer die een dergelijke brief al eens heeft ontvangen zal hebben gemerkt dat de boetes fors kunnen oplopen.

Verticaal

Soms, heel soms ontvangt de ondernemer een ander soort blauwe enveloppe, althans een enveloppe met andersoortige inhoud. Het gaat daarbij om vragen van de fiscus of de aankondiging van een controle. Hij die hiermee is geconfronteerd weet: dit wordt oppassen geblazen, of erger: dit gaat pijn doen.

Tot enkele jaren geleden was de hiervoor geschetste lijn de enige lijn die de Belastingdienst hanteerde. Verticaal toezicht noemde men dat. Gevolgen van deze lijn waren: veel discussie achteraf, ellenlange brieven, kortom het spel van kat en muis in optima forma. Tot de rechter aan toe!

Voor veel ondernemers gold hierbij: moet dit nu echt allemaal zo, ik heb wel wat anders toe doen. Bovendien wil ik mijn zuurverdiende centen niet uitgeven aan dit soort discussies achteraf.

Horizontaal

Sinds enkele jaren is er een alternatief: het horizontale toezicht door de fiscus. De bedoeling van horizontaal toezicht is samen te vatten in de volgende elementen:

• Duidelijkheid vooraf in plaats van discussies achteraf;

• Geen vragenbrieven meer;

• Aanslagen en teruggaven worden snel geregeld;

• Minder controle door de fiscus;

• Minder kans op boetes.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn: de ondernemer kan door met waar hij ondernemer voor geworden is en weet wat daarvan de fiscale consequenties zijn. Geen gedoe achteraf meer!

Horizontaal toezicht is een aantrekkelijk alternatief voor ondernemers die hun zaken goed op orde (willen) hebben, geen lijken in de kast wensen, en ook geen konijnen uit de hoge hoed. Aantrekkelijk dus voor de ondernemer die zijn fiscale risico’s wil beheersen. Daarbij moet wel een bepaalde grens worden overgegaan namelijk die van vertrouwen, openheid en transparantie. Geen kat en muis spel meer tussen fiscus en de ondernemer, maar samenwerken.

Horizontaal of verticaal?

De keuze voor horizontaal toezicht ligt niet bij de belastingdienst, de accountant of adviseur, maar bij de ondernemer. Dat betekent een goede afweging maken tussen de beide alternatieven. Die afweging begint met een goed advies, een nulmeting waar u nu staat, en een goed stappenplan.

FSV Accountants + Adviseurs is een uitstekende partner om u bij deze afweging van advies te dienen. Samen met de collega’s van FSV Risk Advisory kunnen wij snel een beeld vormen van uw fiscaal risicobeheersingssysteem, en kunnen wij u adviseren of horizontaal toezicht voor een aantrekkelijke en haalbare kaart voor uw onderneming is. Tenslotte kunnen wij u helpen met de noodzakelijke stappen naar het Horizontale Toezicht. FSV beschikt daartoe over de juiste deskundigheid en heeft een Convenant gesloten met de Belastingdienst.

Wilt u meer informatie en vrijblijvend advies over Horizontaal en Verticaal Toezicht neemt u dan contact op met

mr Bas Opmeer (RTAP SME), Tax Partner (0344-617774 of

b.opmeer@fsv.nl).

In de huidige tijd van economisch zwaar weer verandert de focus van de ondernemer. Kostenbesparing, efficiency, succesvol inspelen op veranderingen en zoeken naar nieuwe markten zorgen voor een dynamisch krachtenveld. Alles verandert!

rivierenland business | nummer 2 | mei 2013

fiscaal

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media