Heske Groenendaal wint Vrouw in de Media Award

Verschenen in Rivierenland Business nummer 1 2017

Heske Groenendaal, directeur Metaglas, ontving onlangs de Vrouw in de Media Award voor de provincie Gelderland. Groenendaal heeft zich in 2016 volgens 39 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd en heeft volgens hen een goede boodschap om meer vrouwen in de techniek te krijgen. Een mooie aanleiding voor Rivierenland Business om haar een aantal vragen voor te leggen.

Wat betekent het winnen van deze award voor u?
"Het is voor mij een aanzet tot meer aandacht voor het promoten van techniek onder jongeren, zowel voor jongens als voor meisjes. Er heerst een schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt voor sommige technische beroepen. Daarom is het promoten onder jongeren van technische beroepen erg belangrijk geworden. Maar natuurlijk ook het vergroten van de naamsbekenheid om nieuwe collega's te werven en meer omzet te genereren."

Zijn er vandaag de dag nog steeds te weinig vrouwen in de techniek?
"Er zijn over het algemeen te weinig mensen in de techniek, niet alleen meisjes/vrouwen. Ondanks dat op de universiteit en HBO een stijgende lijn zichtbaar is voor de keuze van technische studies. Is dit niet in het geval van MBO studies. De MBO technische studies worden gezien als jongens studies, hier delen nauwelijks meisje aan mee. Door mezelf in te zetten probeer ik te laten zien dat de techniek niet alleen voor jongens is, maar ook dat de techniek erg veelzijdig is."

Op welke manieren probeert u te laten zien dat techniek boeiend is?
"Metaglas vindt het verspreiden van kennis over technische beroepen onder jongeren zeer belangrijk. Door onder andere bedrijfsbezoeken bij Metaglas te organiseren probeert de onderneming de keuze voor technische opleidingen te stimuleren, ook voor meisjes. Tijdens een bedrijfsbezoek wordt er een presentatie en een rondleiding verzorgd, zodat de bezoekers kunnen kijken wat er allemaal mogelijk is binnen een technisch bedrijf. De organisaties die Metaglas bezoeken lopen sterk uiteen; van een hogeschool uit Rotterdam tot een regionaal project om niet-uitkeringsgerechtigde vrouwen zonder baan te activeren door middel van werk, vrijwilligerswerk of scholing."

Zit het bedrijfsleven wel te wachten op vrouwen in de techniek?
"Ja waarom niet? Het is gebleken dat mensen in gemengde teams elkaar de ruimte geven om zich te ontwikkelen en goede prestaties te leveren. Het zorgt voor diversiteit in een bedrijf, dit is een meerwaarde."

Uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 blijkt dat het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen wel iets gestegen is, maar niet veel. Waarom loopt dit niet zo'n vaart in Nederland denkt u?

"Er wordt meestal in een kleine kring gezocht. Mensen zijn geneigd gelijkgestemde mensen te kiezen. Mannen zijn in de meerderheid aan de top, er zal dus sneller gekozen worden voor een andere man dan iemand buiten deze kringen. Een organisatie die hierin beweging probeert te krijgen is topvrouwen.nl. Dit is een database waar vrouwelijke kandidaten op staan, hier sta ik overigens ook tussen. Durf zichtbaar te zijn is wat ik graag aan iedereen mee wil geven. Door zichtbaar te zijn kun je mensen inspireren en kansen bieden.

Welke tips wilt u vrouwen meegeven die carrière willen maken?
"Met het gevaar dat het voor de hand ligt: doe het vanuit je passie, dan kom je vanzelf op de plek waar je past. Gedraag je vooral niet mannelijk, ga uit van je eigen kracht. Mijn kwaliteiten beginnen bij wie ik ben. Vrouw zijn is daar ook een onderdeel van."

www.vrouwindemedia.nl

http://youcantbewhatyoucantsee.com (Global Media Project)

Geschiedenis
Heske Groenendaal is, na haar opleidingen HTS Chemische Technologie en UvA Economie, begonnen bij PURAC (nu Corbion Purac) en daarna bij BUSCH vacuümtechniek als marketeer in de B2B markt. Eind 1998 was ze op zoek naar een nieuwe uitdaging. Haar vader Piet Groenendaal had in 1975 Metaglas opgestart en stelde aan haar voor om bij hem te komen werken. In 1999 nam Heske haar intrede in het bedrijf met 50% van de aandelen. Niet veel later in 2001 hebben Heske en haar man Waldo Duin het bedrijf voor 100% overgenomen. Samen hebben Heske en Waldo het kleine bedrijf getransformeerd in een sociaal betrokken middelgrote onderneming met de focus op: marketing, innovatie en productleiderschap. Sociale betrokkenheid heeft betrekking op haar initiatieven om vrouwelijk ondernemerschap te ondersteunen. Metaglas is uitgegroeid tot dé specialist op het gebied van slanke en innovatieve gevelelementen en interieuroplossingen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Vrouw in de Media Award
De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties stimuleren om hen vaker dat podium te bieden. Het Global Media Monitoring Project omschrijft dat van alle mensen aanwezig in het nieuws (experts, slachtoffers, ooggetuigen, ouders e.d.) 19,5 procent vrouw is. Bij opinie- en nieuwsprogramma's is 12 procent van de experts die aanschuiven een vrouw. Ook in de Nederlandse dagbladen is 12 procent van de genoemde experts vrouw. De aanwezigheid van vrouwen in de media staat al twintig jaar stil. Bij de laatste meting (2015) kwam naar voren dat we in Nederland zelfs achteruit zijn gegaan.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Rivierenland Business nummer 1 2017

Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media