Column

geplaatst: 17-08-2017

Sport en recht: aansprakelijkheid bij overtreding op voetbalveld

Met de overwinning van de Oranje leeuwinnen in het acherhoofd. Tijdens het Europeees kampioenschap werden aardig wat stoten en trappen gegeven: wat is nu geoorloofd? En wat hoort niet thuis bij het voetbal.Wanneer is een voetballer aansprakelijk voor een overtreding op het veld?

Een sporter die handelt in een civielrechtelijke ‘sport- en spelsituatie’ heeft een grotere mate van ‘vrijheid’ dan een persoon die handelt buiten een dergelijke situatie. Met andere woorden: een onrechtmatige daad wordt minder snel aangenomen wanneer sprake is van een sport- en spelsituatie. Zo oordeelde de rechtbank Den Haag in haar uitspraak van 12 mei 2017 (ECLI:NL:RBDHA:2017:4845) het volgende.

In deze casus betrof het een vriendschappelijke voetbalwedstrijd, waarin eiser op het linker middenveld speelde en gedaagde als rechtsback. In de 85ste minuut van de wedstrijd vond lichamelijk contact plaats. Eiser was op dat moment in balbezit aan de zijkant van het veld, terwijl hij met zijn rug naar het doel van het team van gedaagde stond. Toen eiser een actie maakte met de bal om zich richting het doel van gedaagde partij te draaien, is hij in contact gekomen met gedaagde en ten val gekomen. De scheidsrechter heeft de actie als overtreding beoordeeld, maar heeft gedaagde niet bestraft met een rode kaart.

Eiser is naar de spoedeisende hulp vervoer voor behandeling. Vervolgens is eiser geopereerd vanwege een verdenking van een kraakbeendefect en een scheur in de linker meniscus. Later is eiser opnieuw geopereerd vanwege een zogenaamde ‘buckethandle scheur’ in zijn binnenmeniscus. Tijdens deze operatie bleek ook nog dat zijn voorste kruisbank intact was. Al met al een forse schade- en kostenpost voor eiser. Reden waarom eiser gedaagde aansprakelijk heeft gesteld.

De vraag in deze is: heeft gedaagde een onrechtmatige daad jegens eiser begaan?

De rechtbank stelde voorop dat een gedraging waardoor aan een ander letsel wordt toegebracht binnen een sportsituatie minder snel als onrechtmatig kan worden aangemerkt dan wanneer die gedraging niet in een sport- of spelsituatie zou hebben plaatsgevonden. Deelnemer aan een sport als voetbal hebben immers tot op zeker hoogte gevaarlijkegedragingen waartoe de sport uitlokt van elkaar te verwachten, terwijl zij op dergelijke gedragingen buiten het veld doorgang niet bedacht hoeven te zijn.

Daarnaast stelt de rechtbank dat voetbal in het bijzonder een contactsport is, waarbij fysiek contact tussen spelers in de vorm van tackles, slidings en dergelijke duels om de bal gebruikelijk zijn. Tijdens duels vinden onvermijdelijk acties plaats die gevaarlijk, slecht gecoördineerd, verkeerd getimed of ondoordacht zijn. Ook dat is een onderdeel van het spel waarop men bedacht moet zijn.

Aansprakelijkheid in een sport- en spelsituatie kan gelet op het vorenstaande pas aan de orde zijn als sprake is van een zodanige actie dat deze valt buiten het normale risico dat men in een voetbalwedstrijd oploopt. Dit betekent dat een dergelijke vordering alleen kan worden toegewezen als – kort gezegd – een abnormale gevaarlijke gedraging is verricht.

In voornoemde casus oordeelde de rechtbank dat gedaagde niet aansprakelijk kan worden gesteld. Tussen partijen was lichamelijk contact op het moment dat gedaagde in balbezit was en dat hij, in aanvallende positie, een passeerbeweging maakte. De rechtbank acht het in deze situatie niet ongewoon dat gedaagde, die een verdedigende positie had in het veld, bij zijn poging tot verdediging de knie van eiser heeft geraakt. Een dergelijk contact tussen een aanvallende speler in balbezit en een speler die probeert te verdedigen maakt onderdeel uit van het voetbalspel; eiser kon een dergelijke actie verwachten.

Een dergelijke handeling wordt door de rechtbank pas als onrechtmatig gezien als gedaagde met opzet de knie van eiser zou hebben geraakt, zonder dat hij daarbij de intentie had om de bal te spelen als hij abnormaal gevaarlijk op eiser was ingekomen.

Kort en goed: in een sport- en spelsituatie dient sprake te zijn van een ‘bewuste’ of ‘gerichte’ aanslag, alvorens kan worden gesproken van een onrechtmatige daad.

Om te voorkomen dat u ‘buitenspel’ komt te staan, neem gerust contact op met onze bedrijfsjuristen via onze helpdesk: helpdesk@fifthlegal.nl of 085-7500 200.

Column

geplaatst: 05-12-2016

Heeft videovergaderen / skypen voordeel?

Als ik de uitingen van Microsoft mag geloven wel.. Alleen gaan zij vaak uit van internationale contacten en grote afstanden. In Nederland is dat over ’t algemeen wel anders en stap je toch gemakkelijk in de auto om naar een afspraak te gaan. Dat is natuurlijk veel persoonlijker en vaak ook prettiger. Toch heb ik vandaag maar weer eens ervaren dat videovergaderen, ook in een land met korte afstanden, een verademing kan zijn.

Zo stapte ik vanmorgen vol energie in de auto. Ik was echter nog geen tien minuten onderweg of alles stond stil. Na zeker 15 minuten wachten, besefte ik me dat ’t me niet ging lukken om op tijd bij mijn afspraak te komen.. Wat doe je dan? Bel je de afspraak af, verzet je de afspraak -zonder te weten of deze op korte termijn wel past in de agenda van de ander- of besluit je om toch door te gaan in de valse hoop dat je misschien toch nog op tijd komt..

Ik besloot om m’n contactpersoon te bellen en uit te leggen wat de situatie was. Nog geen half uur later zaten we samen in een videovergadering waarbij we het document in beeld hadden met de planning van ons softwaretraject. We namen de lijst door, vulden de acties aan, pasten de status aan en hebben een aantal datums als deadline opgenomen. Nog geen kwartier later sloten we ons gesprek af en waren de actiepunten duidelijk. Naast het feit dat we toch voortgang konden boeken in het traject, bespaarde ik ook nog eens meer dan 2 uur reistijd en was de overlegtijd die we hadden effectief. Daardoor had ik meer tijd voor andere dingen en het uitwerken van de actiepunten die we hadden besproken.

Begrijp me niet verkeerd.. De volgende keer stap ik weer in de auto naar mijn afspraak. Echter zet deze situatie mij wel aan het denken. Hoe en wanneer kan videovergaderen mij voordeel opleveren? Wist u overigens dat Skype voor Bedrijven standaard onderdeel is van diverse Microsoft Office 365 abonnementen? Informeer eens naar de mogelijkheden. De kans is groot dat u ’t al heeft, alleen nog niet gebruikt. Heeft u ’t nog niet, dan weet u bij deze dat u vanaf € 1,80 per maand al kunt starten.

Marius Hakkesteegt

Column

geplaatst: 07-09-2016

Flexibel werken maakt gelukkiger

Door het gebruik van nieuwe communicatietechnieken zijn we in staat om overal te kunnen werken. Op kantoor, onderweg en thuis. Persoonlijk maak ik regelmatig gebruik van die mogelijkheden. Om deze column te schrijven zoek ik dan ook bewust mijn thuiswerkplek op om in alle rust te kunnen werken.

Het is een luxe om zelf te kunnen bepalen waar je werkt, dat besef ik maar al te goed. Tegelijkertijd vraagt het ook om zelfdiscipline èn begrip van mijn overige gezinsleden. Als ik thuis werk trek ik mijn kantoordeur dicht. In feite ben ik er niet, op noodgevallen en een koffie- of lunchpauze na dan. Feit is wel dat ik vaak veel productiever ben, in een prettige sfeer (met een favoriet muziekje) en met de lekkerste koffie kan werken. Om dan nog maar niet over het ontbreken van reistijd met talloze files te spreken.

Voor een werkgever en collega’s is het, zeker in het begin, even wennen wanneer je niet op vaste tijden achter je werkplek zit. Het vraagt ook om vertrouwen van de werkgever. Toch is het slechts een kleine drempel, die men snel overstapt. Als thuiswerker ben je immers gewoon perfect bereikbaar en heb je met een online werkplek alle faciliteiten tot je beschikking. Raadpleeg elkaars agenda of de bereikbaarheids-app en je weet precies wanneer wie waar aanwezig is.

Flexibel werken zorgt er ook voor dat je op niet reguliere werktijden kunt werken. Iets afmaken of inhalen, nog wat mailtjes beantwoorden, tijdens een vakantie een oogje in het zeil houden. Het is dus wel goed om de werk-privébalans in de gaten te houden.

Wanneer er goede afspraken zijn gemaakt tussen werkgever en werknemer en men over de juiste tools om op afstand te kunnen werken beschikt, dan vertaalt flexibel werken zich in een hogere productiviteit en meer tevredenheid. En daar wordt iedereen gelukkiger van!

Marco Hofland
Marketing Manager, TéGéTèl | ICT en Telecom

Column

geplaatst: 15-08-2016

Over kennis delen en remblokken... Waarom kennis delen in jouw voordeel werkt

In een tijd waar kennis met een muisklik te vinden is, zie je dat sommige professionals heel schaars worden met het delen van hun kennis. Een angst om overbodig te zijn ligt hieraan vaak ten grondslag. De vraag blijft bij veel mensen: deel ik mijn kennis of houd ik het belangrijkste alleen voor mijzelf? En als ik deel…. hoe dan?

Ik ben een vervent 'deler'. Ik deel nagenoeg alles. Al toen ik klein was, deelde ik mijn snoep, mijn knikkers, mijn autootjes… Ik vroeg ook altijd 'extra' voor mijn zusje. En vervolgens gaf ik dat dan ook! Een dropje onder de rotzooi werd uit mijn boekzak gepeuterd en daar had ik dan twee uur mee rondgelopen om het te kunnen delen.

Ook in mijn professionele leven deel ik erg veel. Als wij trainingen geven, leiden we al jaren een 'interne trainer' op. Dat is iemand die boventallig meedoet aan de training met als enige doel om de cursisten tijdens het traject te begeleiden als wij als externe trainers niet in beeld zijn en om het later over te pakken of te herhalen bij andere groepen als we geheel uit beeld verdwijnen.

Veel concullega's verklaren mij al jaren voor gek. "Je geeft je trainingen weg!! Nu komen ze niet meer bij je terug want ze kunnen het zelf!!". Mijn ervaring is dat ze juist wél bij ons terugkomen. Ze zijn erg tevreden, het traject heeft een uitstekend rendement gehad, mede door de inzet van de interne trainer, en ze komen met een nieuw vraagstuk bij ons.

Heel eerlijk, ik moet er niet aan denken om over vijf jaar nog precies dezelfde training te geven als die ik nu geef! Bovendien, kennis veroudert! Door het weg te geven…. trouwens, hoezo weggeven?? Ze betalen er toch voor?? Oké, door het bedrijf op te leiden in de kennis die ze inkopen, komen ze terug voor nieuwe kennis. En ik blijf mij ook ontwikkelen in mijn kennis en vaardigheden. Een win-win situatie wat mij betreft!

Ik hoor je denken. Ja maar in dit voorbeeld heeft de klant al betaald voor je kennis. Hoe zit het dan met gratis weggeven op het internet? Eigenlijk werkt dat precies hetzelfde. Ik las laatst een artikel over het vervangen van remblokken van je auto. Google het maar! Er staan complete handleidingen op internet over hoe je dit zelf kunt doen. Toch zijn er maar weinig mensen die daadwerkelijk aan hun auto gaat prutsen. Daar gaan ze toch echt voor naar een goede monteur.

Zo ook met mijn kennis en jouw kennis als professional. Deel gerust en heb er het vertrouwen in dat als men écht kwaliteit wil en verzekerd wil zijn van resultaat, kloppen ze écht wel aan bij een professional. Bij jou dus. Maar daarvoor moet je wel bekend staan als een professional op je vakgebied. En dat doe je dan weer door veel over je kennisgebied te delen.  :)

 

Column

geplaatst: 31-03-2016

Weten wat we niet weten

“Ik word later Nijntje. Of ridder.” Mijn zoon van vier is vastbesloten. Mijn dochter van zeven weet inmiddels dat ze nooit een prinses zal worden. Wat ze wel graag wilde toen ze vier was. Haar toekomstbeelden worden wat ‘aardser’. Misschien juf. Of ballerina. Want je moet natuurlijk blijven dromen. Kinderen proberen zich van jongs af aan een voorstelling te maken van hun toekomst. Moeilijk, maar wel nodig. Voor kinderen, volwassenen, beleidsmakers en ondernemers. Een beeld hebben bij de toekomst schept een kader waarbinnen je de dromen probeert waar te maken. Volwassen economen proberen dat niet alleen voor zichzelf, maar voor de hele wereld. Een wereld waarin ook mijn kinderen volwassen worden. Voorspellen. Heel moeilijk, maar toch nuttig en nodig.

De fouten die economen maken met voorspellingen van economische ontwikkelingen zijn vaak hilarisch. Hoe hebben we de effecten van de val van Lehman-brothers op de economie toch níet kunnen zien aankomen als economen? Waarom zijn de effecten van de eurocrisis toch zó onderschat? Waarom heeft niemand voorspeld dat die olieprijs zo kon dalen? Wat een prutsers die economen! Volgens sommigen moeten economen zich daar maar helemaal niet mee bezig houden. Immers, als je zo vaak zo de fout in gaat, kan je er beter mee stoppen. Onder deze critici ook genoeg economen.  Maar achteraf verklaren en kritiek hebben is relatief makkelijk. Vooraf zeggen waar het naartoe gaat is een stuk lastiger. Toch is voorspellen een onderdeel van het werk van economen dat toegevoegde waarde heeft.

Speciaal voor de sceptici/cynici brengen we een aantal studies uit waarin we kijken naar de wereld van overmorgen. Niet omdat we de pretentie hebben te weten hoe die wereld er exact uitziet. Wél om de belangrijkste zekerheden en onzekerheden van de trends die samen de toekomst vormen op een rijtje te zetten. We onderscheiden daarbij vijf terreinen die de wereld van overmorgen beïnvloeden:
demografie, duurzaamheid, geopolitiek, innovatie en economie. En natuurlijk kunnen die nooit enkel in isolatie bekeken worden: demografische ontwikkelingen hebben effecten op bijvoorbeeld duurzaamheid en geopolitiek, maar ook op economie. En zo zijn er meer onderlinge verbanden.

Een analyse van deze trends maakt de mogelijke ontwikkelingen in de wereld wat inzichtelijker. Dat is iets anders dan overzichtelijker, want één van onze conclusies is dat de wereld niet voorspelbaarder aan het worden is. Neem nu bijvoorbeeld demografie, van oudsher toch een van de meest voorspelbare relevante grootheden voor de economische groei. Door de migratiestromen als gevolg van geopolitieke onrust wijkt het huidige beeld daarvan aanzienlijk af van vroegere verwachtingen. En geopolitiek is ook behoorlijk minder overzichtelijk: geen stabiele koude oorlog, ook geen dominantie van de VS meer.

En wat is dan onze conclusie voor bijvoorbeeld de economische groei in Nederland? Ons antwoord daarop is nu: we weten dat we dat niet weten. Het CPB publiceerde onlangs nieuwe scenario’s tot en met 2050: eentje met gemiddeld 1% groei per jaar, de andere met gemiddeld 2% groei per jaar. En dat zegt genoeg: meer dan in de periode van na 2008, wellicht iets minder dan in de decennia ervoor.

Eén voorspelling durf ik met zekerheid te doen. Als mijn zoontje zeven is, wil hij geen Nijntje meer worden. En als ik hem een advies mag geven: word dan maar data scientist of iets anders waarmee je in de toekomst je brood kan verdienen. En geen econoom, zoals zijn vader. Dat is zo 2016.

Hans Stegeman
Hoofd Speciale Projecten Rabobank

Hans Stegeman werkt sinds 2007 bij Kennis en Economisch Onderzoek (KEO) van Rabobank, eerst als senior econoom, later als hoofd van het team Nationaal Onderzoek en daarna als hoofd Internationaal Onderzoek. Sinds 1 januari is hij hoofd Speciale projecten.
De belangrijkste werkzaamheden liggen op het terrein van lange termijn trends en scenario’s, de maatschappelijke agenda van de Rabobank en duurzame economie. Zijn werkterrein is al jaren zeer breed. Naast korte termijn (inter-) nationale conjuncturele vraagstukken, overheidsfinanciën heeft hij zich de afgelopen jaren ook bezig gehouden met duurzame economie, stress tests en scenario-analyses. Zo is hij een van de auteurs van het boek IN2030: Vier vergezichten. Lezingen, publicaties, columns en perscontacten zijn de manieren waarmee hij zijn analyses deelt. Daarnaast is hij lid van het bestuur van de Koninklijke Vereniging voor Staatshuishoudkunde (KVS).
Hans studeerde Algemene Economie aan de Universiteit Maastricht en werkte hiervoor onder andere als onderzoeker bij het Centraal Planbureau.

Column

geplaatst: 31-03-2016

Feedback, beoordelingsgesprek, 360 of een App?

We komen in een nieuwe periode. De jonge professionals die nu de arbeidsmarkt betreden zijn gewend aan en hebben ook behoefte aan voortdurende afstemming met de omgeving. Social Media is daar een voorbeeld van. Maar ook 'oudere' werknemers veranderen in behoeftes. Men wil niet meer eens per jaar dat vanuit de Ivoren Toren wordt beoordeeld wat je gedaan hebt… en daar hangt dan weer een procentje aan vast. Beoordelen is prima als je aan de lopende band staat. Maar bij de meer complexe werkzaamheden van vandaag de dag hebben de mensen veel meer behoefte aan meer regelmatige afstemming met diverse 'stakeholders'.  

 

Reeds ingeburgerd is de 360 graden feedback. Maar echt het beoordelingsgesprek vervangen, heeft het nooit. Waarom niet? In onze bescheiden mening: het wordt nog steeds als een 'beoordeling' gebruikt. Kom je 'goed' uit de 360, krijg je een bonus of een procentje erbij. Gevolg: men vraagt alleen 'vriendjes' en je instrument levert niets waardevols op. Manager teleurgesteld en de medewerker raakt 'vermieuwingsmoe'.

 

Feedback als tool en niet het doel

Waarom werkt het niet? Omdat de insteek nog steeds zat op het beoordelen. Belonen/straffen op een beoordeling. Alleen met 360 wordt de beoordeling door meerdere mensen gedaan uit meerdere hoeken. Wil je echt dat mensen wat gaan doen met hun ontwikkeling? Dan is feedback de tool en niet het doel! Het doel is een duidelijke rendementsverbetering onder aan de streep. Of het nu keiharde euro's zijn voor sales of klanttevredenheid die meetbaar toeneemt voor de administratie, het resultaat moet meetbaar omhoog!

 

Als er daadwerkelijk een cultuur heerst waar fouten gemaakt mogen worden en waar men echt open staat voor ontwikkeling, dan willen de medewerkers graag feedback van anderen. Want dan wordt het gebruikt om de prestaties te verhogen. De gemeten prestaties! En als daar dan de bonus op ligt, doe je het helemaal goed. Immers; als de resultaten toenemen, is het niet zo heel lastig om daarin de medewerkers mee te laten delen. Niet op de beoordeling maar op het resultaat.

 

Hoe dan?

Feedback… hoe doe je dat dan? Het is lastiger dan je denkt. Er zijn tegenwoordig hele goede Apps die door heel veel grote bedrijven gebruikt worden . Zo is 'Impraise' een App die door veel grote bedrijven wordt gebruikt om medewerkers elkaar voortdurend te voorzien van feedback. Veiklig via hun smartphone. Maar het is gericht op snel feedback geven. Het mag niet langer dan 2 minuten duren. Liefst binnen 30 seconden. Net zoals je de pizza koerier 'even beoordeeld'. Prima voor operationele zaken maar als je gedrag wil terugkoppelen naar iemand, blijft het persoonlijke gesprek de voorkeur hebben. Het is handig om ook daar een tool voor te hebben. Die zijn er ook. Zo werken wij sinds kort met een 728 toepassing. 720 is 2x 360 wat inhoudt, je blijft het herhalen en de 8 staat voor het oneindigheid symbool. Het wiel blijft draaien.

 

Helaas…. vastgelopen!

Hoe goed je tools ook zijn, of het nu apps of vragenlijsten zijn… het gesprek is het belangrijkste. Waar sta je nu? Waar wil je naartoe ontwikkelen? Hoe kan ik je helpen? Deze gesprekken zijn niet gemakkelijk en het is een fabel dat het moet kunnen want je bent immers manager of we hebben er toch een training in gehad. Belangrijk is de periode na de training en na het invullen van je tool. En daar lopen echt de meeste organisaties tegenaan! U bent niet de enige. Maar iedere situatie is uniek, zo ook die van u. Neem eens contact met ons op! Dan kunnen we samen bekijken wat uw situatie is en krijgt u feedback van ons…. helemaal voor niets en zonder App!

Column

geplaatst: 25-03-2016

Europa is in het hart getroffen


Het is net bekend dat er aanslagen in Brussel zijn gepleegd als ik deze column schrijf. Vreselijk voor de slachtoffers en hun nabestaanden en ik word er bijna moedeloos van. Nieuwe aanslagen, nog dichter bij huis. Wat moet je er aan doen? ‘Europa is in het hart getroffen’, zei premier Rutte kort na de aanslagen. Inderdaad, iedereen is geraakt. De vraag is nu, hoe gaan we verder? Net zo min als anderen, heb ik een kant-en-klare oplossing. Waar ik wel van overtuigd ben, is dat Europa juist nú belangrijk is. Samen optreden en zorgen dat onze veiligheid en onze waarden van rechtsstaat, vrijheid en democratie beschermd worden. Tijdens het Nederlands voorzitterschap kan premier Rutte daarin een belangrijke rol vervullen. Hij heeft al laten zien dat Nederland in staat is als bindende factor op te treden in de EU. En te zorgen voor meer eensgezindheid. Die hebben we nu hard nodig.
Daarnaast moeten we samen met de overheid ook alles op alles zetten om economische groei en banen te creëren. De arbeidsmarkt is naar mijn overtuiging de beste integratiemachine die er is. Hoe anders gaat het land er uit zien als er voor werkzoekenden Petra en Fatima twee of drie vacatures beschikbaar zijn in plaats van slechts één. Groei en ondernemers in staat stellen om die banen te creëren en aan te bieden, dat is een heel belangrijk element in de cocktail van de uiteindelijke oplossing.

Hans de Boer
VNO NCW

Column

geplaatst: 21-03-2016

Inchallah

Internationaal ondernemen is een hele ‘onderneming’. In november 2014 heb ik de stap genomen om samen met Nederlandse partners onze oplossing voor ‘Cool Roofs’ op een grote internationale bouwbeurs – de SIB 2014 – onder de aandacht te brengen. Na overweldigende belangstelling heb ik besloten om het avontuur aan te gaan. Ik heb een strategisch plan opgesteld en heb Marokko meermaals bezocht. Nadat ik ook een Marokkaanse partner gevonden had, heb ik een Marokkaanse onderneming opgericht: H2O Proof & Co SARL.

Inmiddels ben ik een goed jaar verder. Ik heb een aantal mooie relaties opgebouwd en probeer op de momenten dat ik er ben zoveel mogelijk bestaande en nieuwe relaties te bezoeken. Tot nu toe zijn ze allemaal overtuigd van het nut van de duurzame oplossingen die ik op de markt wil brengen. Volgens hun heeft Marokko hier behoefte aan. Maar het gaat niet allemaal vanzelf. Het vraagt echt tijd, geduld en energie. Afspraken worden aan de lopende band verzet of afgezegd. Je moet blijven volharden om bij Marokkaanse partijen aan tafel te komen. Bepaalde dagen voelen echt non-productief, veel gereisd, gebeld, maar helaas een dag die de nodige afspraken kende loopt anders.

En toch, het lijkt wellicht moeizaam om te ondernemen in Marokko, in Nederland is het echt niet anders. Ook in Nederland ben ik al enige tijd bezig om duurzame producten en diensten ‘aan de man te brengen’. En dan blijkt ook Nederland een conservatief land en vraagt ook Nederland om een lange adem.

En gelukkig in Nederland begint de energie die erin gestopt is, zijn vruchten af te werpen. De omroep RTL7 heeft inmiddels aangeklopt om samen met mij een item te maken. Het persbericht volgt spoedig, dus ik ga jullie nog even in spanning houden.

Het feit dat RTL7 geïnteresseerd is, geeft de burger moed. Dus zo blijkt maar dat je vast moet houden aan hetgeen waarin je gelooft. En het zal metertijd in Marokko ook echt goed komen. Daar zeggen ze inchallah… alles komt goed

Column

geplaatst: 18-02-2016

Niet alle mannen met grote auto's hebben een kleintje

Is het een fabel of een feit dat mannen met grote auto’s een klein piemeltje hebben? Het zal best zo zijn dat voor een deel van de mannen deze wijsheid opgaat. Net zoals het een feit is dat veel bedrijven in de bouwsector nog steeds conservatief en onvoldoende innovatief zijn. En omdat ik mij doorgaans niet bezig houdt met de piemels van mannen, richt ik mij liever op de bedrijven in de bouwsector mede getriggerd door een artikel van ING. De ING geeft te kennen dat de trends en ontwikkelingen in de bouw en onroerend goed laten zien dat duurzame gebouwen de toekomst hebben. Een ontwikkeling die mij zeer aanspreekt. 

Steeds meer opdrachtgevers vragen om duurzame oplossingen. Uiteraard zal dit onder andere gevoed worden door de wereldwijde discussies rondom klimaatvraagstukken en het steeds schaarser worden van belangrijke grondstoffen. Het feit wil dat een vraagverandering van de klant als deze leidt tot aanpassing van het portfolio, een bedrijfsstrategie die op duurzame bouw toepasbaar is en voldoende kennis op het gebied van duurzaam bouwen.

Een succesfactor die genoemd wordt door ING is duurzame samenwerking aangaan. Helemaal eens! Een duurzame samenwerking maakt het mogelijk om snel kennis te vergaren en te delen, maakt het mogelijk om inbreng te blijven leveren vanuit de eigen kwaliteiten en maakt dat je samen tot een totaaloplossing voor de klant kunt komen.

En in duurzame samenwerking maakt het niet uit of je klein of groot bent, want alleen gezamenlijk ben je in staat om tot grootste prestaties te komen.

Gerard van Kilsdonk MBA
Managing Partner H2O Proof & Co

Column

geplaatst: 05-02-2016

Kosten en imago belangrijkste redenen tot duurzaamheid

Althans, zo kopte in 2011 een duurzaamheidsscan uitgevoerd door organisatieadviesbureau Twynstra Gudde. Destijds bleek dat kosten en imago voor veel organisaties de belangrijkste redenen zijn om aan duurzaamheidsbeleid te doen.

Bij 86% van de onderzochte instellingen is kostenbesparing de belangrijkste reden om over te gaan op duurzamer beleid, maar investeringskosten blijken hierbij de belangrijkste belemmering te zijn. 'Goedkoop is duurkoop' lijkt hier van toepassing. Echter, een duurzame investering levert op de lange termijn juist meer op dankzij de lagere exploitatiekosten en nog belangrijker: omdat het vaak beter bij de langetermijndoelen van de organisatie aansluit.

Wellicht dient zodoende de vraag gesteld te worden of het verduurzamen van vastgoed rendabel is? Is de benodigde investering om het pand te verduurzamen ook terug te verdienen? Dit is niet eenvoudig te bereken, omdat er ook ‘zachte’ voordelen zijn, die lastig in cijfers of geld uit te drukken zijn.

Een aantal voordelen aan een pand met een duurzaam karakter:

  • Beter imago door het duurzame karakter van het pand
  • Beter werk-, leer- en woonklimaat
  • Lagere onderhoudskosten (bij gebruik van duurzame materialen)
  • Lagere energiekosten
  • Hogere marktwaarde
  • Mogelijkheden voor subsidies en maatschappelijk verantwoord investeren (bijvoorbeeld EIA)
  • Langere levensduur en langer courant blijven van het vastgoed

 

Uit de praktijk blijkt vaak dat de belangrijkste directe voordelen niet opwegen tegen de kosten van de investering, maar dat de indirecte voordelen de balans wellicht kunnen omdraaien door de hogere marktwaarde van het vastgoedobject of het verbeteren van het imago van de organisatie.

Overigens zijn duurzame investeringen niet altijd duurder. Zo is een wit gecoat dak vandaag de dag goedkoper dan een traditioneel bitumen dak. Dus, wat houdt u nog tegen om duurzaam te investeren?

The say sustainability is expensive. We know it isn’t!

 Whatsapp +31622140022 – www.h2oproofco.cominfo@h2oproofco.com