Er gebeurt ontzettend veel in de dynamische wereld die Telecom/ICT heet. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen te volgen en daar optimaal zakelijk van te profiteren. U heeft ongetwijfeld genoeg andere zaken aan uw hoofd om hier veel tijd aan te besteden. Bij TéGéTèl hebben we hier dagelijks mee te maken, waardoor we volledig op de hoogte zijn. Zo kunnen we u optimaal ondersteunen. We hebben een aantal mobiele trends omschreven, zodat u weer helemaal op de hoogte bent.
Smartphone- en tabletschermen worden steeds groter
Smartphones met grotere schermen (5 inch en groter) worden steeds populairder. Ook tablets krijgen grotere schermen. Zo zijn 12,2-inch tablets in opkomst, die de grootte van precies één A4 hebben. De vraag groeit vooral door het toegenomen gebruik van online video. Op de werkvloer biedt een grotere schermoppervlakte vele voordelen. Gebruikers kunnen meer content weergeven, waardoor ze een beter overzicht hebben. Daarnaast is het bij sommige telefoons mogelijk om het scherm in tweeën te delen, waarbij in aparte delen van het scherm een andere applicatie gedraaid kan worden. Ideaal om te multitasken.
Toename 4G-netwerk (landelijke dekking)
4G-internet maakt mobiele snelheden mogelijk die vergelijkbaar zijn met vast internet. Door medewerkers te voorzien van een data-abonnement met 4G kunnen zij onderweg nog sneller en efficiënter werken. Websites laden sneller, bestanden downloaden gaat in no-time en beeldbellen verloopt ook soepel.
Er zijn momenteel drie operators met een eigen 4G-netwerk, te weten KPN, Vodafone en T-Mobile. Zowel KPN als Vodafone biedt klanten een landelijke 4G-dekking. Naast het werken aan een betere dekking strijden de operators alweer om nóg hogere snelheden met LTE-advanced, waarbij diverse 4G-frequenties gebundeld worden. Providers noemen snelheden boven de 200 MBit/s als mogelijk, waar in theorie standaard-4G ‘slechts’ 50 Mbit/s haalt.
Groeiend gebruik zakelijke tablets
Het gebruik van zakelijke tablets neemt snel toe. Enerzijds zijn er steeds meer organisaties die gebruikmaken van de tablet. Anderzijds neemt ook het aantal tablets per organisatie toe. Waar vroeger vooral de tablet was voorbestemd voor medewerkers die veel onderweg zijn, worden er steeds vaker door de hele organisatie tablets verschaft om efficiënter te kunnen werken.
Met functionele accessoires als een toetsenbordje en software om bestanden te openen en bewerken doet de tablet vrijwel niet onder voor een desktop of laptop. Daarnaast zijn tablets veel mobieler en eenvoudiger mee te nemen.
Alles-in-één-oplossingen populair
Het is belangrijk om greep te krijgen op de diverse communicatiekanalen die in de organisatie worden gebruikt. De eerste stap die hierin gezet kan worden is het onderling verbinden en integreren van de verschillende communicatiemiddelen, zodat één interface ontstaat. Het bij elkaar brengen van de verschillende middelen levert een aanzienlijk betere bereikbaarheid op. Wanneer de diverse tools samen worden gebracht in één interface, kunnen medewerkers een stuk efficiënter communiceren. Ook kunnen ze onderling via chat, video of telefoon contact hebben. Zo profiteren alle partijen van een verbeterde bereikbaarheid.
Windows 10 focust op productiviteit en beveiliging
De opvolger van Windows 8 krijgt niet de naam Windows 9, maar wordt direct Windows 10. Windows 10 zal in de desktopversie weer meer gericht zijn op gebruik van muis en toetsenbord. Microsoft legt de nadruk – naast een verbeterde productiviteit – ook op een betere beveiliging. Daarnaast moet het besturingssysteem voor IT-afdelingen een stuk efficiënter te beheren zijn. Voor bedrijven is het mogelijk een eigen app-store voor hun werknemers te maken. Microsoft maakt een einde aan het verschil tussen het traditionele Windows en Windows Phone; er komt één versie van Windows 10, die werkt op pc’s, tablets, telefoons en servers. De app-stores voor Windows en Windows Phone worden ook samengevoegd.
Toename wearables – smartwatch
Wearables dringen steeds meer door in de markt. Consumenten adopteren de draagbare elektronica in toenemende mate en ook zakelijk staat men hier meer voor open. Smartwatches bijvoorbeeld, bieden tal van handige functionaliteiten en bewijzen ook zakelijk hun meerwaarde onderweg. Niet alleen voor navigatie op onbekende plekken, maar ook voor het snel lezen van berichten en zelfs voor het vinden van informatie op internet, kijkt men sneller en eenvoudiger op een smartwatch. De ontwikkeling gaat verder en wearables zullen ook meer stand-alone kunnen opereren. Zo zullen de besturingssystemen ondersteuning gaan bieden voor gps, waardoor de wearable zelf meer functionaliteiten biedt.
Meer (gratis) wifi-gebruik buitenshuis
In Nederland gebruiken we steeds vaker wifi buiten de deur. Ook het aantal personen dat wifi gebruikt is flink toegenomen de laatste jaren; in mei 2011 gaf 58 procent van Nederland aan nooit wifi-toegang te gebruiken buitenshuis. In 2014 is dit gedaald tot 29 procent en richting 2015 zullen nog maar weinig mensen geen gebruik maken van wifi buitenshuis.
In veel gevallen biedt wifi een goede uitkomst wanneer medewerkers onderweg willen werken. Een wifi-netwerk is eenvoudig te benaderen, biedt doorgaans een hogere internetsnelheid dan via een mobiele dataverbinding en kent vaak geen datalimiet – wat een uitkomst is als er met grotere bestanden wordt gewerkt.