Steeds meer mensen bewaren hun gegevens op hun smartphone. Niet alleen persoonlijke data worden opgeslagen op de mobiele apparaten; telefoons worden ook zakelijk gebruikt, waardoor er bedrijfsgegevens op staan. Dit maakt smartphones aantrekkelijker voor cybercriminelen. Tegelijkertijd neemt de noodzaak voor een beter beveiligde smartphone toe. Hieronder zes tips voor een beter beveiligde telefoon.
1. Telefoon vergrendelen
De makkelijkste manier om een telefoon te beveiligen is hem te vergrendelen. Dit kan op verschillende manieren, zoals een toegangscode instellen, een vingerafdrukscan gebruiken, of een ontgrendelpatroon. Zo krijgt niemand ongewenst toegang tot gegevens in het geval van verlies of diefstal.
2. Maak een back-up van belangrijke gegevens
Tegenwoordig staan op smartphones erg veel belangrijke gegevens. Naast persoonlijke gegevens, zoals foto’s en contactpersonen, staan hier ook zakelijke gegevens op. Denk aan zakelijke contactpersonen, gedownloade bestanden of bedrijfsapplicaties. Het is goed om deze gegevens niet alleen op te slaan op een smartphone. Door er een back-up van te maken kunnen ze worden opgeslagen op een laptop of in de cloud. Zo zijn ze niet zomaar verdwenen en worden ze op een veilige plaats bewaard.
Apple heeft standaardoplossingen om een back-up te maken van alle gegevens van de iPhone of iPad. Google’s Android biedt ook een automatische back-upfunctie. Daarnaast zijn er ook cloud-diensten waar gegevens kunnen worden opgeslagen, zoals Dropbox, Google Drive of Apple’s iCloud.
3. Mobile Device Management
Het zakelijk gebruiken van persoonlijke apparatuur (BYOD) gebeurt steeds vaker. Het is daarom van belang dat de informatie goed beveiligd is. Hier zijn Mobile Device Management (MDM)-oplossingen voor. Door middel van een MDM-oplossing is het mogelijk om mobiele apparaten en data op afstand te vergrendelen en/of te wissen. Ook kunnen er beveiligingsregels worden ingesteld, zoals een verplicht wachtwoord of toegangscode. Daarnaast is het mogelijk om persoonlijke en zakelijke data te scheiden door middel van containering. Hierbij ontstaan twee afzonderlijke werkomgevingen – één voor zakelijk en één voor privégebruik. De gebruiker kan zijn privéomgeving vrij gebruiken zonder dat dit van invloed is op de zakelijke gegevens.
4. Simkaart blokkeren
Een andere eenvoudige manier om de beveiliging aan te scherpen is een simkaart blokkeren door middel van een pincode. Veel mensen veranderen de standaardpincode niet. Hierdoor is het makkelijk voor criminelen om via de simkaart aankopen te doen of eenvoudig te gebruiken in een ander toestel. Een persoonlijke pincode wordt minder snel geraden. Na drie foute pogingen wordt de simkaart geblokkeerd en is de PUK-code nodig om hem te deblokkeren.
5. Traceer-app installeren
Door een traceer-app te installeren is het mogelijk een smartphone op afstand te blokkeren of op te sporen. Bij het traceren van telefoons en tablets wordt gebruikgemaakt van gps. Bij laptops wordt er een plaatsbepaling gedaan op basis van wifi-netwerken in de buurt. Er zijn verschillende traceer-apps beschikbaar. Zo is er voor Apple-gebruikers de Find My iPhone-app, voor Windows-gebruikers is er Find My Phone en voor Android-gebruikers zijn er Android Device Manager, Cerberus en Avast! Anti-Theft.
6. Apps downloaden uit store
Download alleen apps uit de App Store (Apple) of Play Store (Google). Deze zijn vaak gecontroleerd door bijvoorbeeld Apple of Android. Apps die gedownload worden via andere platformen (bijvoorbeeld een website) kunnen malware bevatten. Hierdoor worden persoonlijke en zakelijke data bereikbaar voor criminelen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen een eigen app store aan te bieden voor medewerkers, met vooraf gecontroleerde en goedgekeurde apps. Ook is het altijd goed te letten op door apps gevraagde permissies.
Extra tip. Beveilig uw smartphone professioneel - nu gratis testen!
Bescherm uw gegevens met een professionele oplossing. Een beveiligingsproduct dat jaarlijks door vele onafhankelijke onderzoeksinstituten onderscheiden wordt is F-Secure Freedome (beschikbaar voor iOS en Android). Als Gold Partner van F-Secure biedt TéGéTèl u de mogelijkheid om Freedome 2 maanden volledig gratis te testen. Meldt u direct aan op: tegetel.nl