Nieuws
19-09-2024 15:44
VNO-NCW provincie Utrecht: Samen impact maken
Provincie Utrecht is een van de negen regio’s binnen VNO-NCW Midden. “We brengen cruciale ondernemersthema’s voor het voetlicht,” zegt voorzitter Jan Martijn Broekhof. De beperkte ruimte om te groeien, onzekerheid over beschikbare energie, krapte op de arbeidsmarkt en onvoldoende betaalbare woningen vormen een serieuze belemmering voor steeds meer bedrijven. “Het bedreigt ons economisch fundament.”Tekst: Hans Hajée Fotografie: Marcel Krijgsman
Jan Martijn Broekhofs ondernemerscarrière startte in 2004 met een managed servicebedrijf. “IT-diensten tegen vast bedrag was destijds een nieuw concept. Dat sloeg aan en we groeiden snel.” Na de verkoop van het bedrijf volgde Broekhof een MBA-opleiding. “Bij de afstudeeropdracht stond het businessplan centraal voor mijn huidige bedrijf, Guardian360. Dit is een softwareplatform dat de IT-omgeving en webapplicaties van klanten beveiligt en hun compliance vergemakkelijkt. Dat doen we met een internationaal team van twaalf mensen.”
Vertrouwde habitat
Binnen het bestuur van VNO-NCW Provincie Utrecht was Broekhof aanvankelijk de linking pin met Jong Management. Deze zelfstandige vereniging richt zich op ondernemers, directeuren en managers tot 40 jaar. “Toen ik het verzoek kreeg de voorzittershamer over te nemen van Rob Eradus heb ik me wel afgevraagd of dit past bij de directeur van een relatief klein mkb-bedrijf. Maar corporates zijn veelal lid van de landelijke VNO-NCW-organisatie. Bij ons draait het vooral om het grotere mkb. Daar doe ik al sinds 2004 zaken mee; ik ken hun habitat en uitdagingen.”
Vier thema’s
Belangenbehartiging is de primaire opgave voor VNO-NCW provincie Utrecht. “De lobby krijgt vorm via vier centrale onderwerpen: arbeidsmarkt en onderwijs, energie en circulair, innovatie en ondernemerschap; infrastructuur en ruimte. Deze thema’s zijn bepaald binnen VNO-NCW Midden, maar er is vrijheid om per regio andere accenten aan de brengen. In Utrecht ligt er momenteel bijvoorbeeld veel nadruk op infrastructuur en ruimte. Denk aan de A27, de Noordelijke Randweg Utrecht en Knooppunt Hoevelaken. Ook de beoogde uitbreidingslocaties voor bedrijventerreinen zijn een hot item.”
Spanningsveld
Personeelskrapte is de nummer 1-prioriteit van veel bedrijven. “Er is nog altijd een enorme mismatch tussen openstaande vacatures en gekwalificeerde mensen. Bij dit spanningsveld vormen bereikbaarheid en huisvesting een complicerende factor. Mensen van elders die in deze regio werken, kunnen hier geen betaalbare woning vinden. Het gevaar bestaat dat ze een baan dichter bij huis zoeken.”
Energiecoöperaties
Naast personeel is netcongestie een actueel aandachtsveld. “Bedrijven krijgen niet de gewenste energieaansluiting, leveringszekerheid is niet langer vanzelfsprekend. Ook voor hun medewerkers komt dit steeds meer in gevaar. Daarom vragen wij de Provincie Utrecht bijvoorbeeld om druk te houden op netbeheerder TenneT.”
Ondernemers die gezamenlijk oplossingen ontwikkelen zoals energiecoöperaties worden daarbij belemmerd door regelgeving en trage besluitvorming. “Dat moet echt anders.”
Lange adem
Bij de lobby kan VNO-NCW zeker successen noteren. “Goed voorbeeld is de verbreding van de brug bij Rhenen. Ambitie is om nog vaker de regie te pakken richting provincie en gemeenten. We zijn ons er daarbij van bewust dat belangenbehartiging een lange adem vergt. Vaak duurt het jaren voor je resultaat boekt.”
Doel is om ook in de tussenliggende periode waarde toe te voegen voor de leden. “Bijvoorbeeld door bijeenkomsten of bedrijfsbezoeken, waar ze kunnen netwerken en elkaar inspireren, en het bieden van inhoudelijke informatie over thema’s als hr en informatiebeveiliging.”
Elkaar versterken
De provincie Utrecht telt zo’n 90 regionale ondernemersverenigingen. “We hechten aan een goede afstemming,” stelt Broekhof. “Zo komen we niet in elkaars vaarwater maar versterken elkaar juist. Wij concentreren ons op zaken waarbij we provinciaal invloed hebben. Ook zijn er steeds meer kwesties die de provinciegrenzen overstijgen. Door de samenwerking binnen VNO-NCW Midden en met onze landelijke organisatie in Den Haag, zijn de daarvoor noodzakelijke contacten zo gelegd.”
Eindverantwoordelijk
VNO-NCW provincie Utrecht telt medio 2024 zo’n 100 leden. “Dat zijn ondernemers en managers met een eindverantwoordelijke positie in het provinciale bedrijfsleven. Er is geen ondergrens als het gaat om bedrijfsgrootte. Wel waakt het bestuur voor oververtegenwoordiging van een beroepsgroep. We streven naar een zo divers mogelijke samenstelling. Die diversiteit is ook de kracht van onze vereniging”
Opnieuw binden
Via de verschillende brancheorganisaties zijn veel bedrijven automatisch lid van het landelijke VNO-NCW-netwerk. “Dit kan een belemmering zijn om zich ook regionaal aan te sluiten, uit vrees voor doublures. Verder hechten sommige leden vooral aan de bedrijfsbezoeken. In de coronaperiode waren die niet mogelijk. Al hebben we er alles aan gedaan om online alternatieven aan te bieden, toch is destijds helaas een aantal leden afgehaakt. We zijn nu druk bezig die opnieuw aan ons te binden.”
Kiremko
Bedrijfsbezoeken vinden weer volop plaats. “Zoals bij Kiremko, maker van machines voor de aardappelverwerkende industrie. Daarbij was ook aandacht voor initiatieven om jongeren te enthousiasmeren voor een loopbaan in de techniek.”
Verder waren er inhoudelijke bijeenkomsten over bedrijfsoverdracht en vinden hr-kringen plaats. “Ook online dragen we kennis over, bijvoorbeeld tijdens een reeks webinars over cyberveiligheid. En Dé Utrecht Business Borrel is een plek waar leden elkaar informeel treffen.”
Economisch fundament
De regionale VNO-NCW-voorzitter deelt de bezorgdheid over het ondernemersklimaat. “De beperkte ruimte om te groeien, onzekerheid over beschikbare energie en onvoldoende betaalbare woningen voor medewerkers vormen een serieuze belemmering voor steeds meer bedrijven. Als ondernemers door al deze beperkingen geen haalbare businesscases meer zien en risico’s te groot worden, bedreigt dat ons economisch fundament.”
Blijven ondernemen
Bedrijven creëren werkgelegenheid, betalen belasting en dragen vaak ook maatschappelijk bij aan hun omgeving, benadrukt Broekhof. “Daarom een oproep aan overheden: zorg voor randvoorwaarden waardoor ondernemers kunnen blijven ondernemen. Ook als woningbouw, infrastructuur en natuur strijden om dezelfde beperkte ruimte.”
Belangrijke andere wens: één loket voor alle communicatie met de overheid. “Nu gebeurt dat te versnipperd. Als gevolg daarvan worden regelingen en subsidies lang niet altijd gevonden.”
Impact maken
Ook voor ondernemers heeft Broekhof een boodschap. “Verenigingen als VNO-NCW Midden kunnen alleen succesvol zijn door voldoende betrokken leden. Zo deelt een van onze ondernemers zijn kennis over netcongestie en helpt het bestuur dit onderwerp goed voor voetlicht te brengen. Met dergelijke ondersteuning kunnen wij op meer gebieden het belang van leden nog beter dienen.”
Ondernemers die nog geen lid zijn, nodigt Broekhof uit om het gesprek aan te gaan. “Hoe groter het draagvlak, hoe krachtiger onze stem klinkt. En hoe meer impact we kunnen maken. Daar hebben alle regionale ondernemers baat bij.”
Nieuwe regiomanager
Het bestuur van VNO-NCW provincie Utrecht bestaat naast voorzitter Jan Martijn Broekhof uit Miriam Hentzen (a.s.r. verzekeringen), Tjalien de Lange (Primatch HR Groep), Bas Janssen (Bartosz), Allard Schuering, (Kienhuis Legal), en Henk Vedder (Baas Logistics).
Arjan Linschooten start per 2 september 2024 als regiomanager voor Utrecht en Flevoland. Linschooten werkte de afgelopen 25 jaar in uiteenlopende functies voor media-exploitanten. De laatste vier jaar was hij Business Development Manager bij BDUmedia.
Meer informatie: www.vno-ncwmidden.nl/
Op de foto:
Jan Martijn Broekhof: “Hoe groter het draagvlak, hoe krachtiger onze stem klinkt.”