Verschenen in Rivierenland Business nummer 2 2020

Ik weet het nog goed: eerste klas middelbare school, aardrijks-kunde. De les werd gegeven door de heer Berghoef, een niet al te grote, ietwat voorover lopende man met een opvallend grote snor. Klimaat en het weer waren het onderwerp. Opstijgend water dat door de wolken meegevoerd als sneeuw neerdwarrelt op hoge bergtoppen om vervolgens al smeltend via beekjes en watervallen toe te geven aan de zwaartekracht. Water dat zich als rivieren een weg baant door het landschap, meanderend en telkens weer een stukje van de oever met zich meenemend richting zee. Het landschap is daardoor in de afgelopen eeuwen veranderd. Wat duidelijk werd in het tv-programma Langs de Rijn met Huub Stapel en Martin Hendriksma, auteur van het ge-lijknamige boek 'De Rijn, biografie van een rivier'. Zij namen mij mee van de oorsprong van de Rijn in mijn geliefde Zwitserland naar de uitmonding van dezelfde - inmiddels van naam veran-derde - rivier in de Noordzee bij Hoek van Holland. De Rijn heeft onderweg met al haar kracht contact gezocht met het landschap om haar heen. Zwitserse bergen werden metersdiep uitgesleten. In de bedding van de rivier werd door de natuur goud verborgen. Nooit toegegeven aan welk obstakel dan ook, vond de rivier haar weg. Aangepast aan steeds veranderende omstandigheden. Of heeft het landschap zich aangepast aan de rivier die zich van niks en niemand iets aantrekt?

Ineens vroeg ik mij af: zou een bedrijf te vergelijken zijn met een landschap waar een rivier doorheen stroomt? En zou de rivier het managementteam kunnen symboliseren, dat ten gunste van het voortbestaan veranderingen aanbrengt in dat landschap? Daarmee het landschap dwingend zich aan die veranderingen aan te passen? Soms ten koste van stukken oever die met de stroom mee worden afgevoerd naar zee? En zou het kostbare goud symbool kunnen staan voor de verborgen kennis in deze bedrijven? Retorische vragen, realiseerde ik mij als snel.

Een zakelijke rivier past zich doorgaans niet gemakkelijk aan het landschap aan. De rivier kiest haar loop. Het landschap wordt door haar veranderd. Maar waarom zo eenzijdig? Rivier en land-schap kunnen niet zonder elkaar. Een rivier zonder landschap zou een plasje water zijn. Een landschap zonder rivier een dorre vlakte. En het goud? Dat blijft verborgen. Wat logisch is wanneer het contact tussen rivier en landschap verwatert.

Een ecosysteem functioneert alleen wanneer alle daarin aanwe-zige elementen optimaal met elkaar samenwerken. Dat hebben Huub en Martin kortgeleden aan den lijve ervaren. Meneer Berg-hoef vertelde mij dat 35 jaar geleden al. En u ervaart het dagelijks in uw bedrijf.

Doe daarom iets aan sociale erosie in uw bedrijf. Laat de rivier volop contact maken met het landschap. Haal het verborgen goud naar boven en.verzilver het.

Daniel Seesink - Bewust Zoo

Daniel is zelfstandig spreker en faculty member bij Speakers Academy. Daarnaast helpt hij bedrijven in het op een natuurlijke manier cre?ren van betrokkenheid.

Profiel: https://www.speakersacademy.com/nl/spreker/daniel-seesink/

 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media