Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar burn-out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.
Bij een combinatie van deze verschijnselen kan de huisarts al snel concluderen, dat er sprake is van overspannenheid. Om te kunnen spreken van burn-out, als beroepsziekte, heeft het Nederlands Centrum voor beroepsziekten daar nog een paar verschijnselen aan toegevoegd. Zo moeten de verschijnselen voor meer dan 50% werkgerelateerd zijn, de situatie moet al meer dan 6 maanden duren en het moet gepaard gaan met extreme vermoeidheid.
Snel aan het werk
Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Maar dan wel op een duurzame manier, om terugval te voorkomen. Een paar weken rust en gewoon weer begin-nen leidt in 90% van de gevallen tot een nieuwe burn-out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van de burn-out structureel aan te pakken. Onderstaand een aantal aandachtpunten, die leiden naar een duurzame, structurele, werkhervatting.
Hoe kwam de emmer vol?
De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van ver-anderingen in werk en prive, waardoor de emmer vol geraakt is. Probeer eens om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je te veel eisen aan jezelf? Zijn de privé-omstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd? Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld grote werkdruk, zoals nu voor mensen in de zorg of andere essentiele beroepen. Of gaat het om het gebrek aan waardering, is er een verandering in de werkplaats (een IC)? Mis je sociale steun van collega's of van een leidinggevende?
De lat opnieuw plaatsen
Mensen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een an-der aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig? Kortom: Hoe hoog ligt iedereen de lat? En hoe realistisch is dat? Is het redelijkerwijs mogelijk te voldoen aan de eisen of zijn ze veel te hoog? Allemaal vragen en antwoorden die een plek moeten krijgen. Of het nu gaat om de werkgever, de werknemer of de priveomstandigheden.
Realistisch evenwicht
Een mens zoekt altijd balans in werk en privé. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (Ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor) Zo hebben mannen meer moeite met emotionele beroepen. Iets waar je niet altijd bij stilstaat. Vaak moeten er verschillende zaken worden aangepakt om de balans weer in evenwicht te krijgen. Op basis van gezond verstand.
Meer weten over burn-out herstel?
Neem contact op met:
Peter Zaal
www.futuraesperanza.com
info@futuraesperanza.com