Gemeente Buren: 'Wij willen een voorbeeld stellen'

Verschenen in Rivierenland Business nummer 2 2022
Zeven mensen die dagbesteding vervullen en vier uit het doelgroepregister. Zij vormen het fundament van Complementair, specialist in relatie en seizoensgeschenken alsmede duurzame bedrijfskleding. “Als volwaardig commerciële organisatie willen we hiermee een voorbeeld stellen op het gebied van impactvol ondernemen met mensen die niet makkelijk aan werk kunnen komen,” stelt directeur Marriëtte Wagensveld. “Voor elk bedrijf liggen er mogelijkheden.”

Tekst & fotografie: Aart van der Haagen

Het verhaal van Wagensveld getuigt van een ijzersterke motivatie en doelstelling. “Ik ben met Complementair begonnen vanwege mijn dochter. Zij heeft een indicatie autisme en een ontwikkelingsachterstand, maar wil dolgraag werken. De kansen die haar geboden werden vond ik niet bevredigend.” Reden voor een andere aanpak, rondom het principe ‘people, planet, profit’. “We maken het verschil met impactvolle geschenken en bedrijfskleding. Dat betekent bijvoorbeeld dat we controleren of er geen kinderarbeid en greenwashing aan te pas komt. Aldus zetten we er een blockchain op. Ook voor de ontvanger heeft het geschenk of het kledingartikel impact, mede vanuit de wetenschap dat wij PSO-gecertificeerd zijn. Op de prestatieladder sociaal ondernemen bereiken wij het hoogste niveau, PSO trede 3, aangevuld met een extra 30+-certificaat.” Robert Diepeveen, zoon van Marriëtte Wagensveld en mede-eigenaar, zegt: “Intern zitten we op 88 procent, kijkend naar de combinatie van dagbesteding en mensen uit het doelgroepenregister. Bij de inkoop van externe arbeid, zoals voor de post, het drukwerk en het groen rondom het bedrijf, bereiken we bijna 75 procent.” Hij benoemt dit laatste als een interessant gegeven. “Bedrijven met kennisintensieve processen, die weinig arbeidsplaatsen voor mensen uit het doelgroepenregister hebben, kunnen hun PSO-status opwaarderen door banen uit te zetten bij organisaties zoals Complementair.”
Werkfit
Het werkt goed, een team van bijzondere mensen, zo constateert Diepeveen. “Het gaat erom dat je ieders talenten naar boven haalt en de juiste medewerker op de juiste plek zet. De diversiteit aan mensen zorgt voor een diversiteit aan inzichten, wat bijdraagt aan creatieve oplossingen. Daarmee kunnen wij dan weer impactvolle geschenken maken.” Wagensveld: “Een veilige werkomgeving begint met communicatie en met het scheppen van een prettige cultuur. Alle medewerkers hebben een rugzakje, weten dat van elkaar en houden daar rekening mee.” Tom Bronk, adviseur werk en inkomen voor de gemeenten Buren en Neder-Betuwe, toont zich zeer onder de indruk van het sociale ondernemerschap bij Complementair. “Vanuit mijn rol zie ik interessante mogelijkheden. De eerste plaatsing van een nieuwe medewerker is gedaan en we hopen dat we gezamenlijk nog meer kansen kunnen creëren. Marriëtte Wagensveld ziet daarbij veel mogelijkheden voor doorstroombanen. “Er zitten zoveel mensen thuis op de bank die graag aan de slag zouden gaan, maar niet zelfstandig de stap weten te zetten. Wij helpen ze om in het arbeidsritme te komen, om werkfit te worden en hun talenten te ontdekken, waarmee ze bij zichzelf een hoger level bereiken. Hopelijk inspireert dit heel veel andere organisaties. Het geeft ons zoveel positieve energie om deze mensen blij en gelukkig te zien. We zijn er erg dankbaar voor dat we dit kunnen doen binnen een mooi familiebedrijf.”

 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media