Je hoort het overal, op straat, bij de koffiemachine en op de businessclub. Iemand vraagt als openingzin hoe het met de ander gaat en standaard is het antwoord "ja, goeeeeed!!".
We zijn blijkbaar ondertussen allemaal geconditioneerd om positief te reageren op de vraag. Zonder echt na te denken waar deze vraag naar zou kunnen leiden. En vooral wat het je zou kunnen opleveren als je minder primair reageerde en even de tijd nam om na te denken over je antwoord. Ook in de schijnwereld van leiderschap is het verleidelijk om te pretenderen dat alles op rolletjes loopt. Maar wees moedig: erken dat het beter kan. Zowel in winstgedreven als non-profit organisaties is oprecht zelfonderzoek de sleutel tot groei. Durf de schaduw van stagnatie te belichten en omarm verandering voor een echte bloei. Want wees eens even eerlijk naar jezelf, gaat alles goed? Het oplopende ziekteverzuim baart je al langer zorgen, je best verkopende account-manager die al een paar maanden signalen afgeeft niet tevreden te zijn, een van je teams waar van je weet dat medewerkers flink over elkaar lopen te roddelen en de sfeer steeds grimmiger wordt.
Wat zal het je opleveren als je erkent dat het beter kan? Erkennen dat het beter kan opent de deur naar groei en verbetering. Het stimuleert innovatie, verhoogt de efficiëntie en versterkt de veerkracht van de organisatie. Het geeft ruimte voor creativiteit en het vinden van oplossingen, wat uiteindelijk kan leiden tot een duurzamere en succesvollere koers. Erkennen dat het verzuim lang genoeg autonoom kon stijgen en nu aangepakt moet worden, het aanpakken van ontevredenheid bij verschillende medewerkers. En dat vanuit de aanleiding en niet vanuit de symptomen bekeken.
Wat zijn de belemmeringen waardoor je niet erkend dat het beter kan? Verschillende factoren kunnen de erkenning belemmeren. Ego en angst voor verandering spelen vaak een rol, evenals het vasthouden aan traditionele denkpatronen. Organisatorische weerstand, gebrek aan open communicatie en het negeren van feedback zijn ook belemmeringen. Het is cruciaal om deze obstakels te herkennen en aan te pakken voor een daadwerkelijke verbetering. Neem eerst de tijd om voor jezelf eens goed te reflecteren op de situatie. Voorkom prikkels en maak ruimte in je agenda en vooral je hoofd om alles wat je bezig houdt eens onder elkaar te zetten. Blijf daarbij bij wat je zou willen, hoe je het gaat oplossen is alleen maar een afleider. Dat komt later.
Het doorbreken van de belemmeringen vereist een collectieve inspanning. Je hebt nagedacht over wat je wilt aanpakken. Hoe je dat zou kunnen doen vraagt om reflectie met je omgeving. Interne teams, externe adviseurs en zelfs mentors kunnen waardevolle ondersteuning bieden. Open communicatie en het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces zijn essentieel. Externe perspectieven kunnen frisse ideeën brengen, terwijl interne betrokkenheid de acceptatie van verandering bevordert. Samenwerking is de sleutel tot succes bij het streven naar een betere toekomst voor de organisatie.
Meer info? SaMe advies & coaching. Ron de Ligt 06-1175 6832 of Debora Holtrop 06-3104 1855 of kijk op www.same-coaching.nl
Rivierenland
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Op de hoogte blijven van onze updates?
Rivierenland Business nummer 6 2023
Tine Reinders, Saar aan Huis regio Rivierenland: Mantelzorg komt in allerlei gedaantes Women & Business: Inspiration at the Parc Column Goud & Kobalt Techniek Nederland schaakt op vele borden Soap World vindt inclusief werkgeverschap heel normaal Column BewustZoo Vissen in een grotere vijver Column Internationaal Verzekeren Column Maartje Koppen Nederland koploper circulair materialengebruik Column SAME Advies & Coaching Je business in 2024 uitbreiden? Met de groeiversneller zet je die stap Zakelijk afspreken met maximale privacy bij Joghmanshof in Kapel-Avezaath Column Economic Board Utrecht Column Pension@Work