Recensie Grand Athina

Magazines | Rivierenland Business nummer 1 2014

Zuid-Europees genieten bij Grand Athina

fotografie Karim de Groot

Wie uit eten wil met zijn tweeën heeft in de regio voldoende keuze. Voor een diner met het hele gezin is de keuze een stuk beperkter, wanneer je niet altijd bij een pannenkoekenrestaurant of een fastfoodketen wilt eten. In deze editie schoof een recensent van Rivierenland Business met kinderen aan bij Grieks-Mediterraans Restaurant Grand Athina in Leerdam, waar niet alleen de ouders sfeervol en lekker kunnen dineren, maar ook kinderen zich thuis voelen.

Bijeenkomsten

Grand Athina is ook geschikt voor feesten en bruiloften en kan tevens ingezet worden de meest uiteenlopende zakelijke evenementen. Zo zijn er diverse vergaderarrangementen, maar ook mogelijkheden voor productpresentaties, borrels of een zakenlunch. Naar wens van de klant kan altijd iets op maat samengesteld worden.

Eigenaren Arthur en Minerva Xhuti zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt bij Grand Athina.

Het fraaie voormalige stationsgebouw van Leerdam is het onderkomen van restaurant Grand Athina. De geschiedenis van het gebouw gaat terug naar 1883. De originele details zijn behouden gebleven. De inrichting is een combinatie van klassiek met modern. Hoge plafonds, chique kroonluchters, maar ook grote zwart-wit foto’s bepalen het interieur. In deze sfeervolle ambiance kunnen gasten kennis maken met de Zuid-Europese keuken en de manier van tafelen die daarbij hoort.

Echte smaken

Bij Grand Athina draait het volgens Arthur Xhuti, eigenaar van het restaurant, om echte smaken en dat geldt ook voor de kleinere gasten. Hier kunnen kinderen gewoon kleinere porties van de kaart krijgen en dat voor maar € 8,50 euro per kind. Zo eet onze elfjarige dochter als voorgerecht bijvoorbeeld gevulde calamares met mozarella, paprika, erwtenpurree, tuinkruiden en yoghurt dressing, wat volgens haar vele malen lekkerder is dan de hamburgers van de bekende fastfoodketen. Onze zoon van acht en dochter van vier smullen mee met het de ‘Pikilia’, dat bestaat uit traditionele Griekse amuses.

Natafelen

Als hoofdgerecht kiezen we voor de ‘Mezedes Trapezi’, een proeverij met verschillende koude en warme gerechtjes. De kinderen vinden het allemaal superspannend, al die verschillende gerechtjes die ze nog niet kennen. Onze zoon roept verrukt dat hij hier beslist nog een keer wil eten, terwijl onze jongste dochter die normaliter overal voor frites met een frikadel kiest, nog een portie gyros op haar bordje schept.

Het Zuid-Europese tafelen bevalt ons goed. Hier kom je niet even snel binnen om vervolgens binnen een half uurtje weer buiten te staan, maar kun je rustig natafelen en genieten van al het lekkers dat Grand Athina te bieden heeft.

Treinen

Hoewel het restaurant geen speelhoek heeft, komt hier binnenkort volgens Xhuti beslist verandering in. Wat ons betreft is het geen probleem dat dit er nog niet is tijdens ons bezoek, want onze kinderen vermaken zich uitstekend. Wanneer de passerende treinen stoppen op het station, dat aan het restaurant grenst, veren ze op uit hun stoel en zwaaien enthousiast naar de reizigers.

De porties bij Grand Athina zijn ruim bemeten en wanneer we onze gerechten niet helemaal opkrijgen, stelt Xhuti voor om het in te pakken, zodat we thuis na kunnen genieten. Hier houden ze niet van verspilling. Iets dat uitstekend past in de gedachte van Maat-schappelijk Verantwoord Ondernemen.

www.grandathina.nl

Verrassing van de chef van Grand Athina

Taramosalata

Roze viskuit puree

Ingrediënten

2 gekookte aardappelen (niet al te gaar)

125 gr. tarama (viskuit)

1 kop olijfolie

sap van 1,5 citroen

2 el azijn

1 kleine geschaafde rode ui 

Voorbereiding

Aardappelen koken en ui raspen.

Bereidingswijze

Doe de tarama samen met de gekookte, afgekoelde aardappelen in de mixer en mix op middelgrote snelheid tot een luchtige puree. Voeg geleidelijk aan met een dun straaltje de olijfolie toe (zeer belangrijk giet je direct de hele kop erin dan pakt het niet!). Op dezelfde manier voeg je ook de azijn en het citroensap  toe en blijf mixen tot het een luchtig geheel is, dan de geraspte ui toevoegen.

Serveertips

Dit wordt als bijgerecht gegeten bij: kabeljauw en allerlei gebakken vissoorten.

delen:
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement