Chrysantentelers met een fijne neus voor exclusiviteit

Magazines | Rivierenland Business nummer 2 2017

Het is een blijvertje in het Hollandse snijbloemenlandschap, de chrysant. Al jarenlang laat het areaal een stabilisatie zien rond de vijfhonderd hectare. Daarmee is ons land de grootste producent van chrysanten in Europa. Om de massa gaat het echter niet bij Gert en Gerdi van Genderen. Het telersechtpaar uit Gameren specialiseert zich in de meer exclusieve soorten. "We telen alleen rassen als we weten dat we de enige zijn of een van de twee telers."

Twee bedrijven hebben Gert en Gerdi zelfs, sinds de overname van Wico Flowers in 2011. Vijf jaar daarvoor lieten de twee ondernemers al een nieuwe chrysantenkwekerij neerzetten, ruim vier en een halve hectare groot. "Het was nog in de goede tijd. Anderhalf jaar later begon de crisis. En eigenlijk kunnen we pas sinds een jaar zeggen dat de markt weer aantrekt. We zien weer groei. Rusland was vóór de recessie een grote afnemer, die komt nu weer terug. Ook uit Zuid-Europa komt meer belangstelling", vat Gerdi de laatste paar jaar samen.

G&G Flowers en Wico Flowers maken deel uit van F1 Flowers, een samenwerkingsverband van vijf snijbloementelers in de Bommelerwaard. En via de achternaam Van Wijk de meisjesnaam van Gerdi zijn ook de familiebanden hecht. "Mijn vader teelt al meer dan veertig jaar chrysanten. De teelt is mij met de paplepel ingegoten. En ook voor Gert is de chrysant zijn passie. Waarom? In de chrysant zit meer uitdaging. Het is de uitdaging om andere rassen te zoeken, in te spelen op feestdagen. Andere bloemen zijn jaarteelten. Bij ons is het: acht tot tien weken in de kas en dan weer een nieuwe teelt."

Niet meer snel wisselen
Exclusiviteit is de formule om in de grote chrysantenvijver op te vallen. De rassen hebben eigentijdse namen: Dance, Sound, Mayfair. "We zijn niet van de bulkrassen", zegt Gerdi. "We telen alleen rassen waarvan wij de enige of een van de twee telers zijn. Die afspraken hebben we gemaakt met veredelaars. De markt is altijd op zoek naar iets nieuws. Daardoor hebben we op een oppervlakte als de onze zeer veel soorten staan. Maar snel wisselen in assortiment, zoals we in het verleden deden, kunnen we ons nu niet meer permitteren."

Bij de twee bedrijven aan de Ouwelsestraat in Gameren werken jaarrond vijftien tot twintig mensen, fulltime en parttime. Er werken ook scholieren. Gert is er vooral voor de teelt, de techniek en de verkoop, Gerdi neemt de personele organisatie en de administratie voor haar rekening. Privé en zakelijk zijn daardoor nauw met elkaar verweven. "Dat gaat hartstikke goed", verzekert Gerdi. "Op de werkvloer blijven de contacten toch eerder zakelijk. Maar we hebben vier kinderen, die komen ook wel eens op het bedrijf. Dan lopen de zaak en thuis wel eens door elkaar heen."

Complete plaatje van Alfa
Alfa is de vaste accountant. "Mijn vader was al klant. Zeker al meer dan vijftig jaar. En daarvoor ook mijn opa al. Ik weet eigenlijk niet beter. Alfa is goed in advisering en begeleiding. Het is het complete plaatje wat Alfa onderscheidt. Niet alleen financieel, ook op P&O-gebied maken we gebruik van Alfa. Ze doen deels onze salarisadministratie en zorgen voor alle loonstroken. Ook het personeelsbeleid leunt voor een groot deel op Alfa. Ze begeleiden bij functioneringsgesprekken met het personeel en het financiële plaatje voor medewerkers. Ook voor het ziekteverzuim kunnen we op Alfa terugvallen."

Alfa Controle Paneel
G&G Flowers en Wico Flowers maken gebruik van het ACP, het Alfa Controle Paneel. Gerdi: "Daarmee heb je een compleet plaatje van je bedrijf. Niet meer cijfers van een jaar geleden, je zit er bovenop. We zijn er heel tevreden over. Elke maand heb je nu een begroting. Dat is handig. Je hebt weleens een maand dat er wat minder binnenkomt. Aan de hand van het ACP kun je dat dan eenvoudig verklaren: oh, we hebben geïnvesteerd en dat drukte net op die maand op het resultaat. Je krijgt veel meer gevoel bij de financiële ontwikkeling van je bedrijf."

ALFA: OOK VOOR HRM EN INTERNATIONALISERING
Ja, accountantskantoren zijn er om de financiële administratie en de aangiften te doen. Maar een accountant als Alfa heeft een breder spectrum. Met de gespecialiseerde afdeling Salaris en Personeel is Alfa ook HRM-expert. En klanten die internationaal zaken doen, hebben weer het voordeel van Alfa's aansluiting bij het DFK-netwerk. HRM is een complex vakgebied. Regels en richtlijnen willen nog weleens veranderen. "Dat maakt het voor veel MKB-bedrijven ambitieus om de salarissen- en personeelsadministratie in eigen hand te houden", aldus Danielle Bunnik, personeelsadviseur bij Alfa. "We begeleiden klanten op verschillende gebieden zoals arbeidsovereenkomsten, de inzet van personeel en derden, cao's, ziekteverzuim, functioneringsgesprekken, ontslag en reorganisaties." Alfa springt flexibel bij. Alles outsourcen? Of een deel zelf blijven doen en de specialisten van Alfa op afroep inschakelen? In beide gevallen staat Alfa dichtbij de business van klanten.

ALFA SALARIS EN PERSONEEL
Efficiënt is het eigen salarispakket van Alfa, Alfa Salaris en Personeel. Dat maakt het mogelijk om veel zaken te automatiseren en 24/7 inzicht te krijgen in relevante informatie. De personeels- en salarisadministratie natuurlijk, maar ook salarisontwikkeling, leeftijdsopbouw van medewerkers, ziekteverzuim en verlof en opleidingen. De modulaire opzet maakt het eenvoudig om in te stappen en later uit te breiden. Alfa is altijd bereikbaar voor specialistische vragen. Is de beloningsstructuur van mijn bedrijf wel marktconform? Welke afdrachtverminderingen zijn voor mij interessant? En kan ik aanspraak maken op subsidie? Informeer eens bij Alfa of ook uw administratie op dit gebied niet efficiënter kan.

ALFA IN DE WERELD
Bent u internationaal actief? Daarvoor is Alfa aangesloten bij DFK International, een samenwerkingsverband van vergelijkbare kantoren wereldwijd. Alfa heeft bij DFK de status van 'National Member'. Die status wordt gegeven aan leden die gelden als de exclusieve vertegenwoordiger van DFK International in hun land. Dat betekent dat geen ander kantoor in Nederland aanspraak kan maken op het lidmaatschap van DFK International. Via DFK brengt Alfa klanten in contact met een accountant over de grens. Internationaal zakendoen vraagt immers aanvullende expertise op veel terreinen. Kennis op het gebied van belasting bijvoorbeeld: veel ondernemers vergeten voor het gemak dat ze in een ander land ook belastingplichtig zijn. En ook bij een eigen vestiging over de grens - al is het maar voor opslag - komt de buitenlandse fiscus om de hoek kijken. In 92 landen ligt die kennis voor het oprapen. Of het nu in Frankrijk, Duitsland of Canada is. Elke DFK-deelnemer is nauwkeurig gescreend. En net als Alfa zijn het kantoren met een pragmatische instelling. Met medewerkers die houden van snel schakelen, niet van lange technische uiteenzettingen.
Heeft u internationale ambities of onderhoudt u al contacten in andere landen? Neem eens contact op met Alfa over de voordelen van een accountantskantoor
dat de hele wereld kent.
 
delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by