Steeds meer ondernemers raken overtuigd van solarenergie. Met de toenemende vraag stijgt ook het aantal aanbieders, waarbij grote onderlinge verschillen optreden in de zonnepanelen zelf, montage en nazorg. Solar Comfort voert een bijzonder beleid om hier optimalisatie te bereiken en dat levert de gebruiker een maximaal rendement op.
Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Aart van der Haagen, Solar Comfor
tAls onderdeel van de J.C. van Kessel Groep, een bouwgerelateerd concern met verschillende soorten bedrijven, vindt Solar Comfort binnen eigen gelederen al een aardige afzetmarkt. De in Geldermalsen gevestigde specialist in zonne-energie bedient echter ook een groot aantal zakelijke en particuliere klanten in de wijde regio, met de nadruk op ondernemingen. In een branche waarvan 'snelle jongens' graag een graantje meepikken zet Solar Comfort in op zekerheid van rendement en betrouwbaarheid. "We selecteren onze leveranciers op basis van uitgebreide productcontroles door een onafhankelijke organisatie," vertelt bedrijfsleider Rinie Evertse. "Gaan we met een fabrikant in zee, dan blijven we elke zending zonnepanelen checken op het geleverde vermogen en op inwendige, alleen via speciale apparatuur zichtbare beschadigingen. De mensen van de deskundige montageploegen die wij inschakelen weten hoe ze de panelen op de juiste manier moeten behandelen."
Permanent monitoren
Evertse omschrijft de werkwijze van Solar Comfort als 'van A tot Zonnepaneel'. "Het begint met het inventariseren van de wensen en de mogelijkheden, waarna we met behulp van een computermodel tot een optimaal plan komen. Bij de engineering letten we goed op het gebruik van de juiste omvormer en bekabeling, die een wezenlijke invloed hebben op het rendement, net als de hellingshoek en de oriëntatie van de panelen. Na montage blijven we het systeem bij al onze klanten monitoren, permanent. Merken we dat er ergens een dip zit of de stroom helemaal wegvalt, bijvoorbeeld door een groep die eruit ligt, dan slaan we alarm. Daarmee bewaken we het rendement, zodat je later geen teleurstelling hebt, wanneer je de energierekening ziet."
Subsidie
"Van A tot Zonnepaneel houdt ook in dat we desgewenst de administratieve handelingen voor de klant regelen, zoals het aanvragen van subsidie," vervolgt Evertse. "In de zakelijke markt bestaat een onderscheid tussen een groot- en een kleinverbruikersaansluiting. Welke bij de klant van toepassing is, kunnen wij eenvoudig checken. Bij een kleinverbruikersaansluiting gelden meestal geen subsidieregelingen, maar mag je wel salderen: overtollige stroom tegen dezelfde condities terugleveren als de hoogte van de inkoopprijs, inclusief energiebelasting. In het geval van een grootverbruikersaansluiting kun je daarover afspraken maken met energiemaatschappijen. Voor deze ondernemers bestaat de mogelijkheid gebruik te maken van SDE-subsidie, waarvoor de overheid vanaf augustus een pot van zes miljard euro beschikbaar stelt. Via een vergoeding per daadwerkelijk opgewekte kilowattuur komt er vaak meer geld uit subsidie dan de aanvankelijke investering en daarbij heb je natuurlijk je stroom gratis. Banken bieden speciale groenfinancieringen met een aantrekkelijk rentetarief aan en wij hebben investeerders in ons netwerk die willen meedenken. Het is dus slim om nu actie te ondernemen."
www.solarcomfort.nl