Coverstory Werkzaak Rivierenland: Durf hen een kans te geven

Magazines | Rivierenland Business nummer 2 2016

 



Werkgevers in de marktsector hebben beloofd te zorgen voor 100.000 werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze Banenafspraak is onderdeel van het Sociaal Akkoord, en vastgelegd in de Participatiewet die sinds 1 januari 2015 geldt. Negen gemeenten in Rivierenland, LANDER werk & participatie, het Werkgevers Adviespunt Rivierenland (WAPR) en UWV besloten hiervoor hun krachten op het gebied van werk en inkomen te bundelen in de nieuwe organisatie Werkzaak Rivierenland.

Elfriede Boer, directeur Werkzaak Rivierenland, laat met haar team een frisse wind door de arbeidsmarktregio van Rivierenland waaien en ziet het als haar missie om vooroordelen weg te nemen en kansen te creëren. “Wij kijken naar wat iemand wél kan!”

Rondom mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heersen veel vooroordelen. Zo zouden mensen met een WW- of Wajonguitkering, of mensen die een arbeidsbeperking hebben niet binnen het verdienmodel van een commerciële onderneming passen. Ook zou de restwaarde van de arbeid niet in verhouding staan tot de opbrengst. In de dagelijkse praktijk krijgen Elfriede Boer en haar team regelmatig met dit soort vooroordelen te maken. “Wat veel werkgevers echter vergeten is dat bedrijfsprocessen beter ingericht kunnen worden door te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, licht Elfriede Boer toe. “Door het eenvoudige werk te bundelen en te laten verrichten door deze groep mensen, kan het hoger opgeleid personeel zich meer focussen op hun kerntaken.”

Verkeerd beeld
De vooroordelen die heersen, zijn volgens Elfriede Boer te verklaren doordat veel bedrijven onbekend zijn met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de mogelijkheden die ze juist bieden. “Vaak springt alleen de beperking in het oog. Hierdoor ontstaat vaak een verkeerd beeld. Samen met de bedrijven kijken we graag naar wat wél kan en verbinden daarbij de vraag van de werkgever met het aanbod van mensen. Ik geloof niet in beperkingen en ben ervan overtuigd dat iedereen een talent heeft. Het is de omgeving waar dat talent kan floreren. Iemand die ontdekt waar zijn of haar talenten liggen, fleurt enorm op, is bijzonder gemotiveerd en neemt ook de andere medewerkers mee in deze positieve houding.”

Precies hierbij komt volgens Elfriede Boer het niet-rationele argument om de hoek kijken om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen. “Het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geeft enorm veel voldoening. Hoe fijn is het als je iemand weer mee kunt laten draaien in de maatschappij? Wij zijn dan ook op zoek naar die werkgevers die iemand een kans durven geven.”

Startkwalificatie
De gedrevenheid waarmee Elfriede Boer opkomt voor mensen die niet aan alle kwalificaties lijken te voldoen, vindt zijn oorsprong in haar eigen loopbaangeschiedenis. Als schoolverlater zonder startkwalificatie leek zij niet vanzelfsprekend in een gespreid bedje terecht te komen. Dankzij haar doorzettingsvermogen en hulp van haar omgeving wist zij het alsnog ver te schoppen. “Ik was 16 en had alleen een havo-diploma op zak”, blikt ze terug. “In plaats van dat mijn ouders aangaven dat het vast niks zou worden met mij, vertelden ze dat ik er wel zou komen, maar dat ik alleen een andere weg bewandelde. Bovendien had ik het geluk dat mensen in mijn omgeving mij de kans gaven om voor hen te werken omdat ze in mij geloofden. Hierdoor weet ik als geen ander dat vertrouwen van je omgeving kansen creëert. Dit heb je nodig om uiteindelijk je plek te vinden.”

Wanneer iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt eenmaal een kans krijgt binnen het bedrijf, blijkt vaak dat hij ontzettend gemotiveerd, loyaal en betrokken is. “Deze mensen zijn echte doorzetters”, verklaart Elfriede Boer. “Een goed voorbeeld is een van onze medewerkers die door een lichamelijke beperking in een rolstoel zit. Wij springen zo ons bed uit om naar het werk te gaan, maar hij heeft er al een halve dag opzitten voordat hij aan de slag gaat, doordat hij gewassen, aangekleed en weggebracht moet worden. Toch klaagt hij nooit, is altijd vrolijk, heeft een enorme drive om te werken en is hij trots op zijn vak. Deze doelgroep brengt over het algemeen een enorme lading positiviteit met zich mee die uitstraalt op de hele organisatie en de eigen medewerkers.”

Daarnaast helpt het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het invullen van MVO-doelstellingen. “Door mensen een kans te geven, draag je bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maatschappelijk ondernemen zit ‘m niet alleen in planet en profit, maar zeker ook in het woordje people.”

WW
Niet alleen mensen met een arbeidsbeperking komen met hulp van Werkzaak Rivierenland (weer) in het werkveld terecht. Ook mensen met een WW-uitkering of zzp’ers zonder werk kunnen bij deze organisatie

‘Wist u dat…

- ongeveer 10.000 mensen in de regio Rivierenland werk zoeken

- zo'n 40 % van hen ouder is dan 50 jaar, met een schat aan ervaring

- zo'n 30 % van hen een beperking heeft

- 1.300 mensen met een beperking aan het werk zijn op sociale arbeidsplaatsen in de regio?

terecht. “En ook hier heb je vaak met vooroordelen te maken”, vertelt Elfriede Boer. “Vaak heerst het idee dat iemand door zijn eigen toedoen in de WW is beland en dat er een vuiltje aan kleeft. Maar geloof me; als je aan een kind vraagt wat hij later wil worden, zal niemand antwoorden dat hij graag een uitkering wil.”

Soms is de situatie waarin iemand zonder werk zit behoorlijk uitzichtloos, benadrukt Elfriede Boer. “De een na de andere sollicitatie wordt verstuurd en nergens wordt op geantwoord. Hierdoor kan de persoon aan zichzelf gaan twijfelen. Dit doet echt iets met iemand. Omdat het ook lastig is voor een werkgever om mensen voor zijn bedrijf vanaf een cv te kiezen, organiseren wij Werkgesprekken. Hierbij laten we werkgevers en potentiele werknemers met elkaar om de tafel zitten. Dit kan zelfs op locatie van het desbetreffende bedrijf. Dit is enorm laagdrempelig en de werkgever krijgt op die manier een goed beeld van wie hij voor zich heeft.”

De ultieme droom van Werkzaak Rivierenland is volgens Elfriede Boer dat werkgevers in de nabije toekomst uit zichzelf afstappen op Werkzaak Rivierenland met de vraag ‘Hebben jullie nog een talent?’. “Werkgevers moeten het vanzelfsprekend gaan vinden dat ze bij ons kunnen aankloppen voor talent en er vertrouwen in hebben dat wij de juiste ondersteuning hierbij aan kunnen bieden.” De boodschap voor ondernemers in de regio Rivierenland is dan ook duidelijk. “Laten we samen eens praten wat we voor u kunnen betekenen. Wij hebben 10.000 werkzoekenden die allemaal staan te popelen om weer aan het werk te gaan!”

De werkwijze van Werkzaak Rivierenland
Werkzaak Rivierenland wil de meest ondernemende infrastructuur voor werk en inkomen van Nederland zijn. De organisatie regelt dit door de verbinding te zijn tussen de vraag naar en het aanbod van werk. Werkzaak Rivierenland zorgt daarbij altijd voor de juiste ondersteuning. “Wij kijken welk talent het meest geschikt is om bij de desbetreffende werkgever te werken en wat er precies nodig is”, aldus Elfriede Boer. “Wij ontzorgen de werkgever door bijvoorbeeld jobcoaches in te zetten of door bijvoorbeeld opleidingen en trainingen aan te bieden voor de werknemer. Daarnaast hebben wij een eigen detacheringsbureau waardoor we ook mensen op detacheringsbasis kunnen inzetten.”


In de volgende editie meer over Werkzaak Rivierenland: Het verhaal van werkgever en werkzoekende.

Zoekt u talenten die u zelf in loondienst wilt nemen?
Werkzaak Rivierenland faciliteert en adviseert bij het realiseren van de juiste match tussen vraag en aanbod van werk.

Zoekt u talenten die u flexibel kunt inzetten in uw organisatie?
Detacheren via Werkzaak Rivierenland biedt u deze mogelijkheid. U hoeft de talenten niet direct in loondienst te nemen.

Wilt u een bijdrage leveren aan de arbeidsontwikkeling van mensen met een arbeidshandicap of langdurig werklozen? 
Dan kunt u bij ons werkzaamheden of diensten uitbesteden. We vinden het een uitdaging om problemen van onze klanten op te lossen.

Wilt u advies of ondersteuning bij een vraagstuk dat betrekking heeft op personeel? 
Maak dan gebruik van de kennis en ervaring die onze accountmanagers op dat gebied hebben.

De accountmanager van Werkzaak: uw vaste aanspreekpunt. Wilt u eens verder doorpraten over uw personeelsbeleid? De accountmanagers van Werkzaak staan voor u klaar. Op www.werkzaakrivierenland.nl/accountmanagers vindt u wie er in uw regio voor u aan de slag gaat.

Contactgegevens Werkzaak Rivierenland

Postbus 321, 4190 CH Geldermalsen

T 088 9375 000 E info@werkzaakrivierenland.nl

www.werkzaakrivierenland.nl

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by