Gisteren een klant aan de lijn…. hij was zo tevreden over ons assessment en dan met name de rapportage. Erg fijn om te horen natuurlijk! Maar wel even doorvragen. Wat bedoelt hij precies? We hebben net onze rapportagevorm aangepast. Doelt hij daarop? Nee, nog simpeler! Hij is erg tevreden dat wij zo gericht op de functie schrijven! Dat maakt het rapport veel leesbaarder!
Dit soort zaken zet mij echt aan het denken. Iets wat zo logisch is…. natuurlijk schrijf je naar de functie toe. Dat is voor ons net zo normaal als dat je met een hittegolf je hond niet in de auto moet laten. En toch was er vanochtend weer nieuws dat er een hond was overleden gisteren en een kind in het ziekenhuis ligt. Dan denk ik echt: heeft die persoon de afgelopen jaren onder een steen geleefd?? Blijkbaar is iets wat ik normaal vind, dat niet voor anderen.
Ik vertel dit verhaal even naar mijn eigen branche maar wat je business ook is, je kunt dit ernaar vertalen want ik denk dat wij feitelijk allemaal tegen hetzelfde aanlopen!
Terug naar de rapportage (en lees hier vooral 'jouw eigen hoofdproduct'). Blijkbaar vind ik het normaal dat gericht op de functie wordt geschreven. En daar komen we een beetje bij de 'crux' van het verhaal. Wanneer dan niet? Dat is vooral als een assessment wordt afgenomen wat 'wij' niet onder assessment verstaan. En met 'wij' bedoel ik al die bureaus die een assessment van een volledige dag aanbieden waarbij de kandidaat de gehele dag diverse opdrachten krijgt en waar 'iets' wordt gevonden op vele vlakken zoals intellectuele capaciteiten, gedrag, persoonlijkheid en vooral ook hoe dit tot uiting komt in diverse competenties. Welke dan uiteraard weer gelegd worden naast een gericht functieprofiel.
Is er nog meer dan? Jazeker. Tegenwoordig kun je voor een paar tientjes op internet een 'assessment' kopen. Wat ze bedoelen, is dat bijvoorbeeld IQ gemeten kan worden of dat er een persoonlijkheidsvragenlijst wordt afgenomen. Voor 'ons' type mensen een doorn in het oog. 'Wij' vinden namelijk dat je NOOIT op basis van 'een testje' uitspraken mag doen over geschiktheid. Daar moet je grondig induiken en diverse testprotocollen naast elkaar leggen, hier verbanden in zoeken en daarover gericht rapporteren. En op ieder onderdeel dien je dit ook met de kandidaat te bespreken en diens verhaal hierachter te horen en ook gericht op door te vragen.
Maar hoe weet je nu als klant wat je koopt?? Zeker als het allemaal 'assessment' heet (en wederom: lees hier vooral 'jouw eigen product'). Dat is een hele valide vraag. Een paar jaar geleden werd ik door een collega bureau gevraagd of ik interesse had om deel te nemen in een platform om hier wat duidelijkheid in te creëren. Een keurmerk als het ware. Er zouden drie niveaus moeten komen: A voor een assessment zoals 'wij' dan doen, C voor een assessment wat niet meer is dan een vragenlijst online invullen voor een paar tientjes met een auto gegenereerd rapport en B voor 'iets' ertussenin. Dat werd al lastig. Het idee was prima. In het platform zaten ook de juiste mensen; iemand van een testuitgeverij, mensen uit de branche, mensen van daar buiten… toch kwam het helaas niet van de grond. Een echt keurmerk voor 'het product' is er dus niet.
Dus blijft de klant met de vraag: hoe weet ik nu wat ik koop?? Blijkbaar is een 'assessment' iets wat erg breed verkocht wordt. Mijn tip: kijk op het etiket! Daar bedoel ik mee: vraag goed 'wat' je koopt. En kijk ook of dat aansluit bij de vraag. Als een afdeling van 50 mensen wordt getest, kan een hele grote en zeer bekende naam in de markt een uitkomst zijn. Die leveren vrij gestandaardiseerde rapportages waarbij sommige stukken echt allemaal autorapportages zijn die uit de computer rollen en vaak alleen de laatste pagina handgeschreven is door de psycholoog. Scheelt hen heel veel tijd en daarmee u heel veel geld. Een B vorm, zouden we gezegd hebben. Wil ik alleen iemands IQ weten, kan zelfs het goedkope testje op het internet een uitkomst zijn, de A vorm dus. Maar wil ik diepgaand en grondig een persoon langs een hele specifieke lat hebben, dan moet je echt de A vorm hebben.
Zoals met heel veel zaken, zelfs het kopen van een potje jam, komt het weer neer op: lees het etiket. En sluit het aan bij mijn vraag.
Helaas is het keurmerk voor het product niet van de grond gekomen. Maar wat kan je wel doen? Kijk ook of de aanbieder van het product, wat je ook koopt, gecertificeerd is. Er zijn heel veel beunhazen. In alle vakgebieden, niet alleen de mijne. Kijk als klant ook gericht en laat je niet alleen afschepen met mooie en goede verhalen. Heeft de aanbieder de juiste opleiding, cursussen, et cetera. Ben je een goede, gecertificeerde aanbieder van jouw product? Laat dat dan ook zien op je kaartjes, je website, je social media, et cetera.
Je kunt nog zo goed zijn in je werk…. maar als de ander dat niet weet, kun je jezelf ook niet onderscheiden!
En met die noot…. denk ik dat het handig is dat ikzelf ook onze bedrijfswebsite maar eens ga aanpassen… en ook onze certificeringen en bijbehorende logo's er maar eens op ga zetten. Oeps…