Maslow op zijn kop

9 september 2015

Kent u hem? De piramide van Maslow? In het kort gaat het om de volgorde van behoeftes. En in de laatste 15 jaar staat het ding volledig op zijn kop! Laat me dat uitleggen…

In 1943 beschreef Abraham Maslow een hiërarchische verdeling van behoeftes. Als eerste moeten de fysiologische behoeftes bevredigd worden voor je überhaupt iets kunt. Met andere woorden; een dak boven je hoofd en brood op de plank. Als aan deze behoefte voldaan is, ga je op zoek naar de volgende stap in behoeftebevrediging: veiligheid. Als het niet veilig is waar je bent, ga je op zoek naar een plek waar dat wel is. Kijk naar de enorme stroom vluchtelingen op dit moment. Ze hebben een dak boven hun hoofd maar de situatie is zo onveilig dat ze overnieuw beginnen in de piramide maar dan op een veiligere plek. Als ook dat geregeld is, ga je op zoek naar liefde en het gevoel ergens bij te horen. Het sociale aspect komt erbij. Je zoekt gelijkgestemden. Vervolgens komt de behoefte om aan je zelfwaardering te werken. Je gaat je profleren in jouw sociale omgeving en je gaat actief op zoek naar waardering voor hetgeen wat je doet. En de laatste allerhoogste stap in de piramide is de behoefte tot zelf-actualisatie. Je gaat creatief aan de slag, je wilt een betekenisvol leven en je hebt behoefte aan authenticiteit.

Iedere stap is alleen mogelijk als de voorgaande is genomen. De vluchtelingenstroom bijvoorbeeld is niet bepaald bezig met waar hun schildersezel is of geven zich op voor een cursus mindfulness.

En toch staat in de Westerse wereld deze gehele piramide op de kop! Neem onze jeugd. Die tonen inmiddels tekenen van burn-out! Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk?!?! Onze jeugd heeft de dringende behoefte om zichzelf te profileren en dan met name op de social media. Er zijn er zo verschrikkelijk veel en ze MOETEN ze allemaal volgen want stel je voor dat je iets mist. En nog belangrijker; je moet ook dingen delen die aanslaan bij anderen. Waar op gereageerd wordt en waar je 'likes' en 'shares' op krijgt. Dus ze tekenen, maken video's, vlogs en weet ik niet wat…. ze zijn feitelijk bezig met de hoogste trap van de piramide. Als ze voldoende 'likes' krijgen, voelen ze zich fantastisch. Als niemand reageert, zitten ze in de put. Met andere woorden, ze hangen hun zelfwaardering eraan op. Als hun zelfwaardering stijgt met hun 'likes'  en 'shares' krijgen ze een groep vaste volgers die best nog wel eens flink kan uitgroeien. Er zijn jongeren bekend die meer dan een miljoen volgers hebben op hun vlogs. En die doen de meest aparte dingen van mode beoordelen tot gekke stunts uithalen; iedere keer weer een stapje verder. En daarmee groeit hun gevoel van 'erbij horen'. Maar ook hun gevoel van veiligheid. Immers hun zelfvertrouwen neemt toe en daarmee hun sociale netwerk. En het gevoel van veiligheid in die groep. En nu komt het meest absurde… de enkele jongere die het ECHT heel erg goed doet, weet hier een leuke boterham aan te verdienen! En dus te voldoen aan de 'basisbehoefte' volgens Maslow. Maar in dit geval dus een einddoel!

Zakelijk is het niet heel veel anders. Je hoort er als ondernemer niet bij als je niet bovenaan in de ratings komt op de zoekmachines. Als ondernemer doe je het allemaal goed: de basis is goed, je hebt een goede werkplek en een goed product. Je hebt gezorgd dat je veilig kan werken zowel online als ook de fysieke werkomgeving. Je hebt fijne collega's en een leuk zakelijk netwerk opgebouwd waar je leuke opdrachten uit haalt. Hiermee stijgt de waarde van het bedrijf. Mond tot mond reclame leidt tot nog meer opdrachten en als de vaste toestroom een feit is, kun jij je gaan richten op nieuwe producten, innoveren, ontwikkelen, et cetera. Klinkt mooi toch? Tja…. helaas is hier ook de omgekeerde piramide een feit. Want wat doet iedereen tegenwoordig als je een bedrijf zoekt of zelfs een kandidaat voor een functie? Juist, we zoeken het op het internet op. Dus ook hier: je MOET als bedrijf zorgen dat je bovenaan komt bij de zoekmachines. En dat online profiel meer dan op orde is. Pas als je op de eerste pagina staat, 'ben' je een iemand en heb je een goed bedrijf. Daarmee stijgt de waarde van het bedrijf. Daarmee kun je een nieuw netwerk aanboren wat weer leidt tot het veilige gevoel van voldoende instroom van nieuw werk en dus daarmee je bestaansrecht als organisatie. Met andere woorden dat je de rekeningen kunt betalen om de tent open te houden.

Zakelijk kun je dit overigens ook weer relateren naar social media, blogs et cetera. Ik doe er zelf net zo hard aan mee. Ik probeer regelmatig op LinkedIn actief te zijn. Dan zie je 'mij' weer voorbij komen. We maken zes keer per jaar een nieuwsbrief met relevante artikelen. Geen overkill maar voldoende om weer 'in the picture' te zijn. Ik schrijf zelf ook blogs op de zakelijke site en voor Rivierenland Business. Hiermee stijgt ook je 'rating' in de zoekmachines. Met andere woorden, ik kom hogerop online.

Waarom investeer ik al die tijd? Is het niet bijzonder? Je moet er eigenlijk wel in mee als je überhaupt aan bal wilt komen. Je moet zorgen dat je vindbaar bent online. Je moet zichtbaar zijn. Oh ja en je moet ook een goed product hebben anders ben je ze zo weer kwijt. De piramide van beneden naar boven is vandaag de dag nog net zo relevant als toen Maslow hem beschreef. Maar als je in een land woont waar de basis al zo goed verzorgd is, komt er een tweede stroom op gang die ernaast loopt en evenzo belangrijk is. Namelijk de piramide op zijn kop. En daar moet je in ieder geval als ondernemer ook in mee. Maar misschien ook wel als sollicitant. Wie vindt er nou nog een nieuwe baan via een advertentie waarop gesolliciteerd wordt? En hoe vaak gebeurt het dat de nieuwe baan ontstaat uit het netwerk?

En met die noot moet ook ik toegeven dat ik vorige week de handtekening heb gezet onder een contract van een partij die ervoor gaat zorgen dat mijn bedrijf bovenaan komt in de zoekmachines. 

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Rivierenland Business nummer 2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media