Er bloeit iets moois in de ‘Wereld van Brandwijk’

Magazines | Rivierenland Business nummer 6 2012

Thuiswerkers worden snel afgeleid

Thuiswerken kan een aantrekkelijke en praktische optie zijn, toch geeft 60 procent van de thuiswerkers aan dat zij regelmatig tijdens het werk worden gestoord door gezinsleden. En dat is niet het enige, blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Regus, ‘s werelds grootste aanbieder van flexibele werkplekken, op basis van gesprekken met meer dan 24.000 zakenmensen in meer dan 90 landen.

Zo klaagt één op de vijf thuiswerkers over een slechte zithouding als gevolg van werken in een slecht gemeubileerd thuiskantoor. Dat kan op termijn leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder rsi. Andere klachten die lage arbeidsproductiviteit in de hand werken zijn zwakke internetverbindingen en geen toegang tot kantoorapparatuur. Zelfs de zorg voor huisdieren wordt als negatief ervaren om lekker thuis te kunnen werken.

FNV wil werkstress aanpakken

FNV Bondgenoten vindt dat het weer normaal moet worden dat werknemers hun taken fatsoenlijk kunnen afkrijgen. Vooral in supermarkten, ict, vervoer en bij banken en verzekeraars moeten te veel mensen onder hoge tijdsdruk werken. Dit zou blijken uit een onderzoek van de vakbond.

De campagne ‘Druk de werkdruk’, die donderdag werd afgetrapt, moet daar verandering in brengen. Werknemers kunnen meten hoe het zit met hun werkdruk en krijgen handvatten om de situatie te veranderen. Ook pleit de bond voor meer controle door de inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie.

Hester Konijnenberg (FNV Bondgenoten) wijst erop dat werkstress de belangrijkste reden is voor ziekteverzuim. Te veel stress op het werk zorgt niet alleen voor persoonlijk leed, maar ook voor zo’n 4 miljard euro aan maatschappelijke kosten, stelt zij.

Praktijkvoorbeelden van werken onder druk zijn bijvoorbeeld snel een nog draaiende machine repareren om de productie niet stil te leggen, meer vakken vullen, meer ruimtes per uur schoonmaken, meer stukken vlees verwerken of nog een project erbij doen.

(* Bron: gezondinbedrijf.com)

business flitsen

Werkgever mag zich bemoeien met

ongezonde leefstijl werknemer

Drie op de vijf ondernemers vinden dat zij zich met een ongezonde levensstijl van een werknemer mogen bemoeien, ook als die geen aantoonbare invloed op de werkprestaties heeft. Lijdt het werk wel onder factoren als roken, alcohol of ongezond eten, dan vindt maar liefst 92 procent het gerechtvaardigd een medewerker daar op aan te spreken. Dat blijkt uit een enquête van MKB-Nederland onder 2.000 ondernemers.

Werkgevers voelen een grote mate van betrokkenheid en verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van hun medewerkers, zo blijkt uit de ElkeDagBeter.nu-enquête. Slechts acht procent vindt dat hij of zij zich geheel niet met een slechte levensstijl mag bemoeien. Wanneer verkeerde leefgewoonten geen aantoonbare invloed hebben op de prestaties, dan zijn werkgevers iets terughoudender. Van de ondervraagde ondernemers zegt 62 procent dat hij of zij zich dan met de ongezonde leefstijl van zijn medewerkers mag bemoeien.

Slechte leefgewoonten zoals roken, te veel alcohol drinken of ongezond eten kunnen prestaties van werknemers op korte en lange termijn ernstig beïnvloeden. MKB-Nederland is de campagne ElkeDagBeter.nu gestart om werkgevers bewust te maken van het belang van duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Ondernemers werden ook ondervraagd over hun eigen gezondheid. Uit de enquête blijkt dat ongeveer de helft van de ondernemers soms tot vaak last heeft van slaapproblemen. Moeite met in slaap komen wordt vaak wel als probleem herkend, maar bijvoorbeeld moeite met uitslapen niet.

(*Bron: gezondinbedrijf.com)

Steenfabriek De Rijswaard: van klei tot baksteen

Jaarlijks meer dan 120 miljoen bakstenen vanuit Aalst naar woning- en utiliteitsbouw

Aan de rand van de Maas neemt Steenfabriek De Rijswaard in Aalst een prominente plek in; aan de oevers van de rivier meren dagelijks containerschepen af voor het transport van de bakstenen naar binnen- en buitenland. De afgelopen eeuw is het familiebedrijf in de Bommelerwaard uitgegroeid tot één van de grootste landelijke spelers in de bakstenenbranche. De fabriek is zeven dagen per week in productie; gemotiveerde medewerkers zijn in twee ploegen actief om te zorgen dat de miljoenen bakstenen op een hoogwaardige manier geproduceerd en getransporteerd worden. De non-stop productie is enerzijds uiteraard nodig om aan de grote vraag naar hoogwaardige stenen te voldoen, anderzijds wordt hierdoor ook optimaal gebruik gemaakt van de duurzame energie die in de fabriek wordt opgewekt.

Karakterbepalend voor gebouwen

Een baksteen is veel meer dan een bouwmateriaal, stelt directeur Atse Blei onomwonden. “Stenen zijn karakterbepalend voor gebouwen en bij projecten. Ze zorgen voor een bepaalde uitstraling door hun vorm, structuur, kleur en afmeting. Ook door het gebruik van verschillende soorten krijgt een gebouw een geheel eigen aangezicht.” Momenteel zijn exclusieve stenen in opkomst. “Bakstenen met een mooie nerf of stenen met een retro uiterlijk worden steeds vaker gebruikt om objecten een luxueuze uitstraling te geven. Dergelijke nicheproducten ontwikkelen zich voortdurend. Ondanks de recessie wordt bij nieuwbouwprojecten steeds beter gekeken naar duurzame materialen die passen in de omgeving.” De Rijswaard beschikt over een omvangrijke catalogus waarin de gehele steencollectie is opgenomen.

Automatisering productieproces

Volgens Atse Blei was de verbouwing en modernisering van de fabriek in 2008 een belangrijke mijlpaal in de lange historie van de steenfabriek. “Door de installatie van een nieuwe tunneloven zijn we vanaf dat moment overgegaan tot een volledig geautomatiseerd productieproces. Hierdoor kunnen we niet alleen efficiënt en snel leveren, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk werken.” Het assortiment bakstenen van De Rijswaard is enorm: op dit moment bestaat de collectie uit 136 soorten. Naast vormbak en handvormstenen is ook de bijzondere Aquacollectie verkijgbaar, evenals verschillende specials en mixsorteringen. In de showroom bij de fabriek is het assortiment overzichtelijk gerangschikt op vorm, kleur, maat en toepassingen. Daarnaast beschikt de steenfabriek over een eigen magazine met alle wetenswaardigheden over het productieproces, de geschiedenis en de medewerkers.

Export steeds belangrijker

De Rijswaard levert stenen voor grote bouwprojecten, bungalowparken, groothandels in bouwmaterialen en particuliere woningbouw. Export naar Engeland, Duitsland, Polen en België wordt daarnaast steeds belangrijker. “Op het gebied van export zijn we zeer actief. In Engeland bestaat een volle dochteronderneming en inmiddels zijn ook Praag, Moskou en Oslo plaatsen waar we bijdragen aan grote woningbouwprojecten en de nieuwbouw van kantoorpanden”, vertelt Blei. “De export naar Engeland gaat per schip; de rest wordt met vrachtwagens getransporteerd naar het buitenland. In het Oostblok wordt momenteel volop gebouwd, in tegenstelling tot ons eigen land waar door de grillige economische omstandigheden veel bouwprojecten onder druk komen te staan.”

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De steenfabriek uit Aalst heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) al jaren hoog op de agenda staan. Atse Blei licht toe: “De Rijswaard is ISO-14001 gecertificeerd, wat betekent dat we een goed milieumanagement voeren. Niet alleen voldoen we aan wet- en regelgeving op dit gebied, ook blijven we voortdurend verder zoeken naar middelen en mogelijkheden om onze milieuprestaties te verbeteren. Daarnaast staat niet alleen duurzaamheid centraal in ons beleid, maar laten we ook graag een sociaal gezicht zien, zowel intern richting onze medewerkers als extern richting educatie en opleidingen. Op deze manier proberen we voortdurend MVO in de praktijk te brengen. Ook richting leveranciers vinden we het belangrijk om te laten zien hoe we hier letterlijk en figuurlijk een steentje aan kunnen bijdragen.”

Toekomst vol vertrouwen tegemoet

Door de toenemende export, de innoverende activiteiten en de duurzame manier van produceren kan steenfabriek De Rijswaard de toekomst vol vertrouwen tegemoet zien. “We zijn inmiddels een speler van formaat in onze branche”, weet Blei. “We hebben stenen ontwikkeld die speciaal voor bijzondere renovatieprojecten worden gebruikt, bij grote bouwprojecten wordt dankzij onze expertise volop een beroep gedaan op onze producten en onze medewerkers zijn meer dan personeel; zij zijn onderdeel van de familie. Door al deze ingrediënten kunnen wij ook in economisch mindere tijden overleven; daarnaast blijven wij door innovatie altijd toekomstgericht bezig.”

Steenfabriek De Rijswaard

De Rijswaard 2 - 5308 LV Aalst

Tel 0418-552221 - Mail info@rijswaard.nl

Website www.rijswaard.nl

Al sinds 1900 levert steenfabriek De Rijswaard vanuit Aalst bakstenen voor de woning- en utiliteitsbouw. De fabriek groeide in de afgelopen eeuw uit tot een solide onderneming met een productiecapaciteit van meer dan 120 miljoen bakstenen per jaar. Maar De Rijswaard denkt ook aan de toekomst: innovatie, duurzaam produceren en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan centraal bij de steenfabriek, die daarmee voorop loopt in de bakstenenbranche.

delen:

Rivierenland Business nummer 6 2012

Lees volledige uitgave online
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by