Is jouw informatie veilig?
“Mijn gegevens zijn niet aantrekkelijk voor anderenâ€, dat is wat Robert Bogtstra en Hans van Everdingen van FSV Risk Advisory, dikwijls te horen krijgen. “Dit misverstand willen wij graag de wereld uit helpen.†Het gaat hackers veelal om de kick om ergens binnen te komen. Voor je het weet, ligt er gevoelige informatie op straat. Van adressen en telefoonnummers tot creditcard- en bankgegevens. Je moet anticiperen op het kwade, want dat is er nu eenmaal. Zeker in crisistijd, want dieven worden dan nog creatiever.
Lek van binnen
Verreweg de meeste informatie wordt van binnenuit gelekt. In ongeveer 90 procent van de gevallen gebeurt dit door (ex-)werknemers. Soms doelbewust, bijvoorbeeld iemand die zijn ontslag ziet aankomen en snel wat informatie wil doorverkopen, of zijn werkgever een hak wil zetten door gegevens te wijzigen. Maar het kan ook per ongeluk gebeuren, of doordat iemand zijn computer zowel privé als zakelijk gebruikt, waardoor de bedrijfsinformatie niet goed is beveiligd.â€
Mobile Device
Management
Met de komst van smartphones en tablets wordt beveiliging nog belangrijker.
FSV Risk Advisory voorziet bedrijven en organisaties van een onafhankelijk en strategisch advies op maat door middel van een assessment.
Onderdeel van onze Risico Assessment is bijvoorbeeld het bepalen wie de devices gaan gebruiken. Iedereen of alleen medewerkers met een specifieke rol? En geef je hen volledig of beperkte toegang tot deze gevoelige data bij het gebruik van een Mobile Device? Daar moet een bedrijf van tevoren een goede afweging in maken. Door vooraf een goede strategie te bepalen kun je veel ellende voorkomen. Achteraf een lek repareren kost veel meer tijd en geld. Ook de schade zelf kan flink in de papieren lopen.
Tips
Zorg dat je inzichtelijk hebt wat er met je gegevens gebeurt, dat is de belangrijkste tip die FSV Risk Advisory aan ondernemers mee wil geven. Het uitbesteden van je server aan bijvoorbeeld een Cloud provider geeft een gevoel van schijnveiligheid. Als bedrijf blijf je eindverantwoordelijk voor wat er met de bedrijfsgegevens en de klantinformatie gebeurt. Ga in zee met partijen die gecertificeerd zijn en waarbij je het recht hebt op audit, zodat je altijd zelf in controle blijft. Neem contact op met FSV Risk Advisory om te kijken hoe veilig jouw informatie is.
FSV Risk Advisory
info@fsvriskadvisory.nl, telefoon: 0418 579689 of kijk op de website: www.fsvriskadvisory.nl
rivierenland business | nummer 5 | november 2014
Het hacken van websites en computers is niet het enige informatiebeveiligingsrisco dat bedrijven lopen. Het verlies van een USB-stick of een mobiele telefoon, of het stelen van gevoelige bedrijfsinformatie door (ex-) werknemers zijn andere gevaren die op de loer liggen. FSV Risk Advisory, gespecialiseerd in Informatiebeveiliging en Risicomanagement, wil meer bewustzijn bij ondernemers voor deze problemen creëren.
Interview met Hans van Everdingen en Robert Bogtstra van FSV Risk Advisory
Column