Bedrijvenpark Medel biedt maatwerk voor bedrijvigheid

Magazines | Rivierenland Business nummer 4 2015

Nog twintig hectare aan kavels direct beschikbaar, afronding Medel: zestig hectare

Bedrijvenpark Medel biedt maatwerk voor bedrijvigheid

Bijna vijftien jaar geleden vestigden de eerste bedrijven zich op Bedrijvenpark Medel. Al sinds de start zijn de ambities van de gemeenten Tiel en Neder-Betuwe hoog. Daarmee is het terrein het visitekaartje geworden voor de bedrijven die zich er gevestigd hebben. Projectdirecteur Nanne Zwiep en Monique Spijker-Vries, coördinator gronduitgifte van Bedrijvenpark Medel, zijn trots op de toekomstvastheid en de werkgelegenheid die het terrein biedt voor de omliggende regio.

Spijker-Vries is blij met de positieve economische stemming en ziet de vraag naar kavels op het terrein groeien. Deels van nieuwe bedrijven, maar ook van ondernemers die hun pand willen uitbreiden naar de naastliggende lege kavel. Voorbeelden daarvan zijn het bedrijf Mol Cargo, en het bedrijf Metaglas. Metaglas vestigde zich in 2007 op een perceel van 1,4 hectare en zag het bedrijf groeien. Omdat de naastgelegen kavel nog niet vergeven was, kon deze groei gerealiseerd worden door de aankoop van nog eens 0,6 hectare. Spijker-Vries: “Het hebben van vrije kavels tussen gevestigde bedrijven in, is dus voor zowel Medel als voor de gevestigde bedrijven een win-winsituatie. Door deze nog niet verkochte kavels hebben de bedrijven op Medel de mogelijkheid om na verloop van tijd te groeien en uit te breiden. Voor Medel betekent dit dat de bedrijven op Medel gehuisvest blijven en de werkgelegenheid behouden blijft.”

Werkgelegenheid

Een van de doelen van de gemeenten Tiel en Neder-Betuwe met het bedrijvenpark is het realiseren van meer werkgelegenheid voor (mensen in) de regio. Dit is dus ook een belangrijk punt voor nieuwe bedrijven die zich op Medel willen vestigen. De ambitie is om per hectare dertig nieuwe arbeidsplaatsen te creëren. Op de honderd hectare die nu is bebouwd, werken nu dus ongeveer 3.000 mensen. Onder andere uit de omgeving van Tiel, Echteld en Ochten. Op Medel 1 kan nog ongeveer twintig hectare ontwikkeld worden. Tel hier de zestig hectare van de afronding van Medel bij op en het is duidelijk dat er nog volop kansen zijn voor de werkgelegenheid en de economische posities van de gemeenten die in Bedrijvenpark Medel investeren.

Vrije kavels

Op Medel 1 is nog ongeveer twintig hectare beschikbaar. Deze kavels variëren van 3.000 vierkante meter tot circa 1 hectare. Voor die kavels zoekt het bedrijvenpark ondernemers die zien dat hun bedrijf groeit en een mooie plek zoeken op een hoogwaardig bedrijvenpark centraal in Nederland. Zwiep: “We zien dat de positieve economische geluiden hun weerslag hebben op de expansiedrift van ondernemers. Het afgelopen jaar hadden we al meer geïnteresseerden voor kavels dan de vier jaren ervoor. We zien dat bedrijven die eerst hun uitbreidingsplannen uitstelden, die nu willen uitvoeren. Wat ik zelf erg mooi vind, is dat we ook veel aanvragen krijgen van bedrijven die zich hier tien jaar geleden gevestigd hebben en nu willen uitbreiden.”

Begeleiding van ondernemers

Om het proces van de aankoop van een kavel voor bedrijven zo eenvoudig mogelijk te maken, focust het bedrijvenpark zich op de persoonlijke begeleiding van en maatwerk voor ondernemers. Dankzij de participatie van de gemeenten in het projectteam, is een vergunning soms al binnen drie maanden gerealiseerd. Spijker-Vries: “Doordat we een eigen pand op het bedrijvenpark en korte lijnen hebben met de omliggende gemeentes, brengen we op korte termijn alle mensen bij ons om tafel. Zo bereiden we de plannen op de juiste manier voor en kan de omgevingsvergunning volledig ingediend worden. Dit zorgt ervoor dat vergunningen niet alleen goed, maar ook snel afgegeven worden.”

Toekomstvastheid

Zwiep is vanuit zijn achtergrond als planoloog trots op de visie van Bedrijvenpark Medel. “Vanuit mijn vakgebied kijk ik op verschillende manieren naar de ligging van een bedrijvenpark. Medel scoort hoge ogen, omdat het logistiek goed bereikbaar is, werkgelegenheid biedt voor de regio, economische activiteiten stimuleert en hierdoor een brede regionale functie heeft. Op de logistieke kaart van Nederland staat ons bedrijvenpark zelfs op de vijfde plaats. Daarnaast is het park nu zo aangelegd dat we water en groen gebundeld hebben in de zichtbare hoofdstructuur. Hierdoor krijg je heel veel beleving als je over het terrein rijdt en dat zorgt voor waardevastheid van het vastgoed en dus toekomstvastheid van de investering.” De ambitie met de afronding van Medel is om bedrijven die zich daar willen vestigen veel flexibiliteit te bieden. “Op de afronding van Medel bieden we logistieke bedrijven en vastgoedbeleggers de grootst denkbare flexibiliteit. We maken de kavels op maat en naar de toekomst toe is er ruimte voor bedrijven om op te schalen, zowel in oppervlakte als in de hoogte. Ook kavels van vijftien hectare en bedrijfspanden van 100.000 vierkante meter kunnen we kwijt, pal aan de A15.”

Prettige werkomgeving

Spijker-Vries omschrijft het park het liefst als een plek waar iedereen zich prettig voelt. “Het is belangrijk dat mensen hier lekker kunnen werken. Daarom is er bijvoorbeeld veel groen toegepast, is er een park en zijn er, verspreid over het terrein, verschillende waterpartijen. Deze werkomgeving is niet alleen prettig voor nu, maar zorgt tegelijk dat de waarde van het vastgoed stabiel is of zelfs zal toenemen. Dit vanwege de goede balans tussen gebouwen en natuur. Die balans bewaken we door het aanplanten van veel bomen en de toepassing van brede wegen en veel water. Daarnaast zorgen we dat lege kavels aantrekkelijk blijven door ze frequent te maaien.” Langs de oevers van het water zijn steeds vaker vissers te zien. Een mooi teken dat een bedrijventerrein dus een aanvulling kan zijn voor een gemeente, in plaats van een noodzakelijk kwaad. Spijker-Vries hoopt dat deze visie op bedrijventerreinen zich dus ook zal verspreiden richting andere gemeenten.

Blauwdruk voor bedrijvenparken

Dat het verhaal al wordt doorverteld, blijkt uit de interesse die ondernemers uit heel Nederland tonen. Spijker-Vries geeft vanuit de monumentale boerderij op het bedrijventerrein, die overigens te koop staat, regelmatig presentaties over de visie van het projectteam en de aanpak die zij gekozen hebben. In de presentatie focust ze zich op de meerwaarde voor de ondernemers die zich op het terrein hebben gevestigd of willen vestigen. De hoogwaardige uitstraling, moderne faciliteiten, de bereikbaarheid over weg en water en de persoonlijke begeleiding van bedrijven die zich op Medel willen vestigen, zijn volgens Spijker-Vries perfect op elkaar afgestemd.

Parkmanagement

De uitstraling is voor zowel het projectteam als de omliggende gemeenten en de gevestigde bedrijven van groot belang. Daarom zijn alle bedrijven automatisch deel van de bedrijvencoöperatie Medel die het parkmanagement verzorgt. Hier worden zaken geregeld die voor iedereen van belang zijn, zoals het groenbeheer, de beveiliging en de collectieve vrachtwagenparkeerplaats. Zwiep: “Door het parkmanagement op deze manier te laten functioneren, kan het kwaliteitsniveau duurzaam en kostenbewust worden gegarandeerd. Als investeerders of buitenlandse ondernemers op bezoek komen bij hun vestiging op ons bedrijvenpark hopen we dat ze positief verbaasd zijn over de complete uitstraling.”

Logistiek

Centraal in Nederland, via de A15 verbonden met Rotterdam en Duitsland en bereikbaar over het water dankzij een eigen containerterminal aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit maakt Bedrijvenpark Medel uitstekend bereikbaar en daarmee interessant voor logistieke bedrijven. De bereikbaarheid is echter ook voor bedrijven uit de maakindustrie, handel en nijverheid een belangrijk argument om voor het bedrijventerrein te kiezen.

Afronding Medel

De ontwikkeling van Bedrijvenpark Medel staat niet stil. Het bedrijvenpark is inmiddels bezig met Afronding Medel. Deze uitbreiding beslaat zo’n zestig hectare. Voor twee derde van de uitbreiding is al interesse getoond door nieuwe bedrijven die zich op het park willen vestigen. “Dat enthousiasme moedigt ons aan”, vertelt Spijker-Vries. “Dat er zoveel interesse is voor een plek op het terrein betekent voor ons dat we de juiste mix kiezen tussen de locatie in Nederland, de balans tussen bedrijven en natuur en de hoogwaardige uitstraling van het terrein.”

Wilt u meer informatie of heeft u interesse in de mogelijkheden van het kopen van een kavel? Neem contact op met Monique Spijker-Vries van Bedrijvenpark Medel.

Bedrijvenpark Medel

Medelsestraat Oost 13 - 4004 LE Tiel

0344 - 67 37 00 - www.medel.nl

Monique Spijker-Vries (l) en Heske Groenendaal (r)

Het hebben van vrije kavels tussen gevestigde bedrijven in, is dus voor zowel Medel als voor de gevestigde bedrijven een win-winsituatie.

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2020
 
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
Rivierenland Business nummer 3 2019
 
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
Algemene voorwaarden | privacy statement