WW in Rivierenland afgelopen jaar flink gedaald
In augustus daalde de WW in Rivierenland met 0,8% tot 5.215 WW-uitkeringen. Dat is een lichte daling, maar wel vier keer zo sterk als de landelijke daling van 0,2%. Vergeleken met een jaar geleden is de stand van de WW per saldo 448 uitkeringen lager. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland de afgelopen twaalf maanden met maar liefst 7,9%. Dat is bijna drie keer zo sterk (en dus gunstiger) als de landelijke daling van 2,5% over die periode. Van alle regio’s in Nederland daalde de WW alleen in de Achterhoek, met 9,8%, nog harder.
In augustus steeg het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland vooral onder mensen die hun werk verloren in het onderwijs, wat een jaarlijks terugkerend patroon is in de zomer. Bij werklozen uit de industrie, bouw en handel daalde het aantal WW-uitkeringen. Deze sectoren profiteren steeds meer van het economische herstel.
Minder WW dan een jaar geleden, ook onder 50-plussers en hoger opgeleiden
De daling van het aantal WW-uitkeringen in Rivierenland over de afgelopen 12 maanden komt vooral voor rekening van de leeftijdsgroep van 27 tot 50 jaar. In deze leeftijdsgroep daalde de WW met maar liefst 15% tot 2.186 uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen van jongeren is bijna 4% lager dan een jaar geleden. Zelfs onder 50-plussers ligt het aantal WW-uitkeringen lager, dat komt verder alleen voor in de Achterhoek.
Wat opvalt is dat de WW-aantallen bij alle opleidingsniveaus lager zijn dan een jaar geleden. Het aantal WW-uitkeringen lag 13% lager bij mensen die geen start kwalificatie hebben en 5% lager bij mensen met een diploma op middelbaar niveau.
Kabinet maakt
investeren in MKB en
Start-ups aantrekkelijk
Voor particulieren wordt het via een fiscale regeling straks aantrekkelijker om te investeren in Nederlandse mkb-ondernemingen en start-ups. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat het kabinet hiervoor 50 miljoen euro vrijmaakt. De ondernemersorganisaties hebben zich hier namelijk hard voor ingespannen.
De regeling, ook wel de 'Vriend Piet-regeling', stimuleert niet alleen directe investeringen door bijvoorbeeld familie of vrienden in een startende onderneming. Maar ook investeringen via intermediaire fondsen vallen hieronder. Fondsen kunnen namelijk kapitaal bundelen en daarmee aan een grotere vermogensbehoefte van een onderneming voldoen. Deze regeling wordt in de loop van volgend jaar concreet uitgewerkt en gaat in per 1 januari 2017, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.
Financiering blijft volgens VNO-NCW en MKB-Nederland, sowieso de komende jaren een belangrijk aandachtspunt voor met name het midden- en kleinbedrijf (mkb). Zo is het financieringslandschap voor het mkb enorm veranderd. Is er naast financiering via banken ook veel ander financieringsaanbod beschikbaar gekomen.
MKB-Nederland en VNO-NCW zijn dan ook blij dat al het financieringsaanbod overzichtelijk beschikbaar komt op de Nationale Financieringswijzer. Dit is een publiek-privaat portaal van de Nederlandse Vereniging van Banken, het Ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemen, MKB-Nederland en VNO-NCW.
De Nationale Financieringswijzer werd op 21 september door minister Kamp gelanceerd tijdens de MKB Top over financiering in Den Haag.