De omgevingsvergunning
Gaat u bouwen of verbouwen? Dan kunt u sinds 1 oktober 2010 een omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning vervangt maar liefst 26 afzonderlijke vergunningen die iets te maken hebben met de omgeving van een woonhuis of bedrijf. Zoals een bouwvergunning, milieuvergunning of kapvergunning. Een hele verandering voor mensen die de vergunning aanvragen, maar ook voor de gemeente Buren.
Sinds 1 oktober zijn al de nodige omgevingsvergunningen aangevraagd. En de eerste zijn zelfs al verstrekt! De aanvragen worden zowel digitaal als op papier ingediend. Bij het omgevingsloket online kunt u onder meer een check doen om te kijken of u ergens een omgevingsvergunning voor nodig heeft of niet. Waar mogelijk voeren we verbeteringen door. We adviseren u om contact met ons op te nemen voordat u een omgevingsvergunning aan wilt vragen. Onze vergunningencoördinatoren helpen u dan verder.
Voorbeeld
Als iemand een bedrijfsruimte wil bouwen of verbouwen, dan moet er misschien eerst iets gesloopt worden of staan een paar bomen in de weg voor je kunt bouwen. Tot voor kort waren daarvoor drie afzonderlijke vergunningen nodig: een sloopvergunning, een kapvergunning en een bouwvergunning. Vaak had je dan ook te maken met drie verschillende contactpersonen en drie verschillende termijnen. Dat is nu anders. Voor deze drie activiteiten kan je in één keer een vergunning aanvragen. De gemeente neemt een stukje van het werk over van de aanvrager en gaat zelf uitzoeken wat er nodig is om deze plannen uit te voeren.
Bouwen zonder vergunning
Er gelden vanaf 1 oktober 2010 ook nieuwe regels op het gebied van vergunningvrij bouwen: er kan meer gebouwd worden zonder vergunning. Wie wil weten of hij een vergunning nodig heeft voor zijn bouw- of verbouwplannen, kan de vergunningencheck doen op HYPERLINK “http://www.omgevingsloket.nl†\o “De website van het omgevingsloket wordt geopend†\t “_self†www.omgevingsloket.nl of advies vragen bij het vergunningencoördinator. Elke situatie is namelijk anders. Het kan zijn dat voor een onderdeel (bijvoorbeeld het bouwen) geen vergunning nodig is, maar voor een ander onderdeel juist wel. Het is daarom verstandig uw plannen altijd even af te stemmen met een vergunningencoördinator. Als er geen vergunning nodig is, moet een bouwwerk nog steeds aan allerlei bouwtechnische eisen moet voldoen, zodat het gebouw veilig en solide is.
Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Buren, www.buren.nl. Typ hiervoor de term “omgevingsvergunning†in de zoekbalk. Als u vragen heeft, kunt u die stellen via omgevingsvergunning@buren.nl of aan één van onze vergunningencoördinatoren. Zij zijn bereikbaar via het nieuwe telefoonnummer 14 0344 (6-cijferig).
buren special 2011
gemeente buren, omgevingsvergunning