Fruittelers in de Betuwe
Betuwse fruittelers versterken elkaar Fruithandel in Rivierenland: een supergezonde sector
Over smaak valt niet te twisten. Daarom brengen de Betuwse fruittelers al jaren de meest uiteenlopende rassen op de markt, met ieder zijn eigen specifieke smaak. De fruithandel in Rivierenland speelt zich af op het grootste aaneengesloten gebied van ons land. Logisch dus dat de telers elkaar onderling versterken, ieder vanuit zijn eigen klantenkring. Een kijkje achter de schermen van een supergezonde sector.
De Betuwe is het belangrijkste fruitproductiegebied van Nederland. In het vruchtbare Rivierengebied wordt al generaties lang fruit geteelt; de streek kenmerkt zich door uitgestrekte boomgaarden, omgeven door fruitteelt- en fruithandelsbedrijven en fruitveilingen. De fruitsector is van groot sociaal-economische betekenis voor Rivierenland: gezamenlijk leveren de fruittelers meer dan dertig procent van de gehele fruitproductie in ons land. Jaarlijks wordt alleen al in de gemeente Buren meer dan 150 miljoen kilo fruit verwerkt; naast appels en peren zijn ook pruimen en kersen belangrijk voor de totale productie. Samen met de fruitgerelateerde handel, logistiek en dienstverlening zijn de fruittelers één van de grootste werkgevers van het gebied.
Van generatie op generatie
De fruitsector bestaat voor het merendeel uit familiebedrijven die hun kennis en kunde al generaties lang doorgeven. De meeste ondernemingen hebben een historie van meer dan honderd jaar. Bij Gebr. Van Blijderveen Fruit in Ingen staat Eef van Blijderveen met zijn zoons aan het roer. Drijvende kracht achter FruitNL in Ommeren is Kees van Blijderveen jr., samen met zijn vader Kees sr. Marius van Arkel is bij familiebedrijf Fruitstation Van Arkel in Eck en Wiel verantwoordelijk voor de productie, zijn twee zussen runnen de sorteerbedrijven. Jan van Sijll heeft in Ingen behalve een fruitpakstation ook eigen fruit en een landwinkel met streekproducten. Gezamenlijk geven deze ervaren fruittelers hun visie op de actualiteit, ze blikken terug op hun rijke historie en ze kijken naar toekomstige ontwikkelingen. ââ¬ÅOnze producten zijn extreem gezond. Dat proef je: nergens vind je zulke lekkere, frisse appels als in de Betuwe.ââ¬Â
Doen waar je goed in bent
Over schaalvergroting zijn de telers eensgezind: steeds groter worden om te kunnen overleven is nergens voor nodig. ââ¬ÅJe moet doen waar je goed in bentââ¬Â, stelt Kees van Blijderveen. ââ¬ÅIn onze branche is het eerder zinvol om je te specialiseren; bijvoorbeeld door je te verdiepen in nieuwe rassen. Schaalvergroting kan namelijk ook tegen je gaan werken. En door te opereren in een nichemarkt, biedt samenwerking met andere telers ook mogelijkheden. Ieder concentreert zich op zijn eigen product en klantenkring, maar door ons gezamenlijk te presenteren als grootste fruitgebied van Nederland profileren we ons ook sterk.ââ¬Â Marius van Arkel vult aan: ââ¬ÅFamiliebedrijven zijn sterke en kapitaalkrachtige bedrijven waar met passie keihard wordt gewerkt. ââ¬ËMond houden, hard werkenââ¬â¢, was generatie op generatie het motto. Liefde voor het vak en je onderscheiden door specialisatie zijn veel belangrijker dan de omvang van je bedrijf.ââ¬Â
Smaken verschillen
De vier fruittelers onderscheiden zich niet alleen door vakkennis en inzet, de passie voor fruit is bij elk van hen voelbaar. Kees van Blijderveen deelt bijvoorbeeld al jaren bij evenementen gratis appels aan kinderen uit. ââ¬ÅWij promoten ons product graag op een positieve manier. En ieder kind houdt van appels; ons eetpatroon verandert, maar fruit zal altijd een belangrijk onderdeel van ons voedsel blijven.ââ¬Â
Hoewel er in Europa het afgelopen jaar zoââ¬â¢n dertig nieuwe rassen op de markt zijn gekomen, blijven traditionele appels als Elstar, Jonagold en Golden Delicious oneindig populair, merken de telers. Maar ook nieuwe rassen als Kanzi, Junami en Wellant vallen in de smaak, weet Jan van Sijll. ââ¬ÅNet als bij peren het nieuwe ras Sweet Sensation opvalt. Smaken verschillen nu eenmaal. Opmerkelijk is dat mensen in mediterrane landen de voorkeur hebben voor een zoete appel; meer noordelijk prefereren mensen een appel met een frisse en iets zure bite. Overigens zijn de appels in de herfst het lekkerst. Hoe langer ze aan de boom hangen, hoe intensiever de smaak.ââ¬Â
Arbeidsintensief product
In de Betuwe werken de fruittelers zonder GMO-gelden (Gemeenschappelijke Markt Ordening). Marius van Arkel licht toe: ââ¬ÅZelfs zonder subsidie handhaven we onze krachtige marktpositie. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Door gewoon keihard te werken en dag en nacht met ons product bezig te zijn. Van oudsher wonen telers bij hun bedrijf; bij ons gaat de kweek, teelt, opslag en afzet continu door. Het fruit wordt met de hand geplukt en is dus een arbeidsintensief product, ook qua koeling en transport.ââ¬Â Concurrentie komt vooral uit Oost-Europa, weet Eef van Blijderveen. ââ¬ÅIn ons land word je bedolven onder wet- en regelgeving en eisen op het gebied van milieubelasting. Maar ik durf te stellen dat onze appels en peren gezonder zijn dan biologisch fruit. In de Betuwe kweken we al jarenlang op een eerlijke en milieuvriendelijke manier.ââ¬Â
Gezonde toekomst
De vier ondernemers zien de toekomst van het Betuwse fruit met vertrouwen tegemoet. ââ¬ÅOndanks de toenemende concurrentie, zijn we een gezonde en bloeiende sectorââ¬Â, concludeert Jan van Sijll. ââ¬ÅMet van oudsher sterke bedrijven kunnen we ook in de toekomst trendsetter blijven. Betuws fruit blijft altijd bestaan.ââ¬Â
ââ¬Â¢ Blijderveen Fruit, De Brei 9
4031 JE Ingen, T. 0344-601224
www.blijderveenfruit.nl
ââ¬Â¢ Fruitstation van Arkel, Beatrixstraat 51
4024 HL Eck en Wiel, T. 06-22940413
www.fruitstationvanarkel.nl
ââ¬Â¢ Fruitpakstation Jan van Sijll
Culekampseweg 1, 4031 JG Ingen
T. 0344-689950
www.vansijllfruit.nl
ââ¬Â¢ H.C. van Blijderveen, Dr. Guépinlaan 11
4032 NH Ommeren, T. 0344-609970
www.fruitnl.com
(vlnr) Kees Blijderveen jr, Marius van Arkel,
Jan van Sijll en Eef van Blijderveen.
De Betuwe is het belangrijkste fruitproductiegebied van Nederland. In het vruchtbare Rivierengebied wordt al generaties lang fruit geteelt; de streek kenmerkt zich door uitgestrekte boomgaarden, omgeven door fruitteelt- en fruithandelsbedrijven en fruitveilingen. De fruitsector is van groot sociaal-economische betekenis voor Rivierenland: gezamenlijk leveren de fruittelers meer dan dertig procent van de gehele fruitproductie in ons land. Jaarlijks wordt alleen al in de gemeente Buren meer dan 150 miljoen kilo fruit verwerkt; naast appels en peren zijn ook pruimen en kersen belangrijk voor de totale productie. Samen met de fruitgerelateerde handel, logistiek en dienstverlening zijn de fruittelers één van de grootste werkgevers van het gebied.
Van generatie op generatie
De fruitsector bestaat voor het merendeel uit familiebedrijven die hun kennis en kunde al generaties lang doorgeven. De meeste ondernemingen hebben een historie van meer dan honderd jaar. Bij Gebr. Van Blijderveen Fruit in Ingen staat Eef van Blijderveen met zijn zoons aan het roer. Drijvende kracht achter FruitNL in Ommeren is Kees van Blijderveen jr., samen met zijn vader Kees sr. Marius van Arkel is bij familiebedrijf Fruitstation Van Arkel in Eck en Wiel verantwoordelijk voor de productie, zijn twee zussen runnen de sorteerbedrijven. Jan van Sijll heeft in Ingen behalve een fruitpakstation ook eigen fruit en een landwinkel met streekproducten. Gezamenlijk geven deze ervaren fruittelers hun visie op de actualiteit, ze blikken terug op hun rijke historie en ze kijken naar toekomstige ontwikkelingen. ââ¬ÅOnze producten zijn extreem gezond. Dat proef je: nergens vind je zulke lekkere, frisse appels als in de Betuwe.ââ¬Â
Doen waar je goed in bent
Over schaalvergroting zijn de telers eensgezind: steeds groter worden om te kunnen overleven is nergens voor nodig. ââ¬ÅJe moet doen waar je goed in bentââ¬Â, stelt Kees van Blijderveen. ââ¬ÅIn onze branche is het eerder zinvol om je te specialiseren; bijvoorbeeld door je te verdiepen in nieuwe rassen. Schaalvergroting kan namelijk ook tegen je gaan werken. En door te opereren in een nichemarkt, biedt samenwerking met andere telers ook mogelijkheden. Ieder concentreert zich op zijn eigen product en klantenkring, maar door ons gezamenlijk te presenteren als grootste fruitgebied van Nederland profileren we ons ook sterk.ââ¬Â Marius van Arkel vult aan: ââ¬ÅFamiliebedrijven zijn sterke en kapitaalkrachtige bedrijven waar met passie keihard wordt gewerkt. ââ¬ËMond houden, hard werkenââ¬â¢, was generatie op generatie het motto. Liefde voor het vak en je onderscheiden door specialisatie zijn veel belangrijker dan de omvang van je bedrijf.ââ¬Â
Smaken verschillen
De vier fruittelers onderscheiden zich niet alleen door vakkennis en inzet, de passie voor fruit is bij elk van hen voelbaar. Kees van Blijderveen deelt bijvoorbeeld al jaren bij evenementen gratis appels aan kinderen uit. ââ¬ÅWij promoten ons product graag op een positieve manier. En ieder kind houdt van appels; ons eetpatroon verandert, maar fruit zal altijd een belangrijk onderdeel van ons voedsel blijven.ââ¬Â
Hoewel er in Europa het afgelopen jaar zoââ¬â¢n dertig nieuwe rassen op de markt zijn gekomen, blijven traditionele appels als Elstar, Jonagold en Golden Delicious oneindig populair, merken de telers. Maar ook nieuwe rassen als Kanzi, Junami en Wellant vallen in de smaak, weet Jan van Sijll. ââ¬ÅNet als bij peren het nieuwe ras Sweet Sensation opvalt. Smaken verschillen nu eenmaal. Opmerkelijk is dat mensen in mediterrane landen de voorkeur hebben voor een zoete appel; meer noordelijk prefereren mensen een appel met een frisse en iets zure bite. Overigens zijn de appels in de herfst het lekkerst. Hoe langer ze aan de boom hangen, hoe intensiever de smaak.ââ¬Â
Arbeidsintensief product
In de Betuwe werken de fruittelers zonder GMO-gelden (Gemeenschappelijke Markt Ordening). Marius van Arkel licht toe: ââ¬ÅZelfs zonder subsidie handhaven we onze krachtige marktpositie. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Door gewoon keihard te werken en dag en nacht met ons product bezig te zijn. Van oudsher wonen telers bij hun bedrijf; bij ons gaat de kweek, teelt, opslag en afzet continu door. Het fruit wordt met de hand geplukt en is dus een arbeidsintensief product, ook qua koeling en transport.ââ¬Â Concurrentie komt vooral uit Oost-Europa, weet Eef van Blijderveen. ââ¬ÅIn ons land word je bedolven onder wet- en regelgeving en eisen op het gebied van milieubelasting. Maar ik durf te stellen dat onze appels en peren gezonder zijn dan biologisch fruit. In de Betuwe kweken we al jarenlang op een eerlijke en milieuvriendelijke manier.ââ¬Â
Gezonde toekomst
De vier ondernemers zien de toekomst van het Betuwse fruit met vertrouwen tegemoet. ââ¬ÅOndanks de toenemende concurrentie, zijn we een gezonde en bloeiende sectorââ¬Â, concludeert Jan van Sijll. ââ¬ÅMet van oudsher sterke bedrijven kunnen we ook in de toekomst trendsetter blijven. Betuws fruit blijft altijd bestaan.ââ¬Â
ââ¬Â¢ Blijderveen Fruit, De Brei 9
4031 JE Ingen, T. 0344-601224
www.blijderveenfruit.nl
ââ¬Â¢ Fruitstation van Arkel, Beatrixstraat 51
4024 HL Eck en Wiel, T. 06-22940413
www.fruitstationvanarkel.nl
ââ¬Â¢ Fruitpakstation Jan van Sijll
Culekampseweg 1, 4031 JG Ingen
T. 0344-689950
www.vansijllfruit.nl
ââ¬Â¢ H.C. van Blijderveen, Dr. Guépinlaan 11
4032 NH Ommeren, T. 0344-609970
www.fruitnl.com