Even geen inspiratie? Geen nood, ga naar je groene brein en je bent direct in staat om nieuwe ideeën te bedenken voor dat lastige probleem.
Door Frank Schurink
Je hebt dadelijk een vergadering en er wordt een slimme oplossing van je verwacht. Maar je hebt even geen inspiratie. Klinkt dat bekend? Natuurlijk, het overkomt iedereen: jou, mij en zelfs de slimste politici en ceo’s. Het is heel vervelend, want in onze informatiemaatschappij hebben we tussen negen en vijf steeds vaker inspiratie nodig.
Is het je wel eens opgevallen in wat voor stemming je bent als je ‘even geen inspiratie’ hebt? Precies: je bent in jezelf gekeerd, je voelt je onrustig en je loopt te malen, te piekeren en te twijfelen. Op zo’n moment zit je in je rode brein, en dan kun je inspiratie wel op je buik schrijven. Omdat je zoveel hersenactiviteit ervaart, lijkt het of je denkt, maar je bent op z’n best intelligent aan het piekeren.
Groene brein
Het rode brein helpt ons als we ‘s ochtends gedachteloos naar ons werk willen fietsen. In het rode brein staan je hersens op de automatische piloot en dat is soms handig, maar in die stand bedenk je geen nieuwe oplossingen die je voor nieuwe problemen nodig hebt. Daarvoor moet je in je groene brein zitten.
In je groene brein maak je gebruik van andere delen van de hersenen. Je brein staat dan open voor de wereld om je heen. Ideeën van buiten die interessant zijn voor het brein worden gekoppeld aan al aanwezige ideeën en vormen zo nieuwe ideeën. Dit is een fysiek proces: er worden letterlijk nieuwe neurale verbindingen gemaakt!
Gedoe
Maar hoe kom je van je rode brein in je groene brein? Dit is veel eenvoudiger dan je denkt. Schrijvers, musici en andere mensen die helemaal afhankelijk zijn van creativiteit weten het al lang: je moet uit je rode brein blijven. Niet voor niets vermijden ze saai werk en ander ‘geestdodend’ gedoe.
Om in je groene brein te komen hoef je slechts te herkennen dat je gedoe hebt en in je rode brein zit, en in een oogwenk kleurt je brein groen en staat het weer open voor inspiratie en ben je in staat om die slimme oplossing te bedenken die je straks tijdens de vergadering kunt preseteren.
Het is heel simpel: als je niet in rood zit, dan zit je in groen. Neurologisch gezien is het nu eenmaal onmogelijk om zowel in je rode als in je groene brein te zitten. Is het echt zo simpel? Zo simpel is het.
Als de bedenker van Gedoemanagement helpt Frank Schurink mensen om hun persoonlijke mogelijkheden beter te benutten. Zijn nieuwe boek Gedoemanagement verscheen dit najaar bij Uitgeverij Haystack.