Bedrijven missen omzet omdat ze online onvindbaar zijn voor lokale klanten.
In juli van dit jaar klaagde een horecaondernemer uit de VS Google aan omdat zijn openingstijden verkeerd vermeld stonden op de site van de zoekgigant. Wie zijn restaurant opzocht via Google Maps, kreeg te zien dat het bedrijf in het weekend gesloten was. Ook al was het bedrijf gewoon open, klanten bleven weg en de omzet liep terug. Google’s reactie op de rechtszaak was typisch: de advocaten vonden dat de ondernemer hen niet lastig moest vallen met dergelijke onbelangrijke aantijgingen. En de rechter gaf Google gelijk.
Wie een bedrijf heeft waar bezoekers, gasten en/of klanten komen, moest het vroeger hebben van voetverkeer en mond-tot-mond-reclame. Maar tegenwoordig zoeken je klanten online. Soms zelfs terwijl ze met hun smartphone in de hand door je straat fietsen. Voorkom dat je als makelaar, winkelier of restauranteigenaar onvindbaar bent voor lokale klanten. Drie tips om je zaak op de (online) kaart te zetten.
1. Meld je zaak aan bij Google Mijn Bedrijf
Door je zaak aan te melden bij Google Mijn Bedrijf (makkelijk te vinden via Google.nl) worden je bedrijfsgegevens, inclusief je locatie, in één keer verwerkt in Google, Google Maps en Google+ (het sociale netwerk van Google, dat weer gekoppeld is aan vermeldingen in Google en Google Maps). Een kwestie van invullen en verifiëren. Gratis. Gewoon even doen, dus. Vergeet niet het hele profiel in te vullen, inclusief het uploaden van foto’s van je zaak. Want ook daar zoeken je klanten naar.
2. Zorg dat je website goed vindbaar is voor lokale klanten
Google en andere zoekmachines willen bezoekers informatie tonen die in hun buurt ligt. Want ze weten waar iemand zich bevindt op het moment dat hij een zoekterm intikt. En wie zoekt op ‘restaurant’ of ‘fietsenmaker’ zoekt natuurlijk iets in de buurt, en Google begrijpt dat.
Maar is het voor zoekmachines als Google wel duidelijk waar jouw zaak zich bevindt? Is duidelijk dat jouw website gaat over een bedrijf dat actief is op een fysiek adres? Zo niet, dan kun je daar zelf gelukkig veel aan doen. Het is een kwestie van je website zo inrichten dat dit duidelijk is voor zoekmachines én voor bezoekers.
Vermeld je adres meerdere malen op je website, gebruik waar mogelijk in de titel van je webpagina’s en elders op je website de naam van je woonplaats, publiceer nieuws over je stad, dorp of streek, plaats foto’s waarvan de omschrijving de naam van je zaak maar ook je vestigingsplaats bevat. En check regelmatig of jouw website goed vindbaar is, online, als mensen zoeken op jouw bedrijfscategorie plus je vestigingsplaats.
3. Meld je bedrijf aan bij belangrijke locatiegerichte apps en sites
Misschien gebruik je ze zelf niet, al die nieuwe apps en sites waar mensen kunnen ‘inchecken’ op locaties en die ook kunnen beoordelen. Maar een ding is zeker: veel van jouw klanten gebruiken gegarandeerd wel sites als Foursquare, Yelp, Facebook Places (om ‘in te checken’) of TripAdvisor. Zij maken foto’s van je zaak en willen laten weten wat ze van je zaak vinden. Misschien toch wel handig om je klanten die mogelijkheid te bieden?
Bovendien leveren veel van die sites en apps hun database vol locatie- en bedrijfsgegevens weer aan derden. Ga dus na wat mensen gebruiken en kijk hoe jouw zaak daar vermeld staat. Je kunt je eigen bedrijfsvermelding over het algemeen gratis claimen en de informatie aanvullen.
Online locatiemarketing: eigenlijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Een uurtje of twee achter de computer en je kunt veel problemen voorkomen, zoals een lege zaak omdat iedereen denkt dat je gesloten bent. Sterker nog, die paar uur kunnen het begin zijn van een nieuwe stroom klanten. Dus: aan de slag!
Elja Daae is zelfstandig marketingadviseur. Ze is gespecialiseerd in (online) business development en community management. In september 2014 verscheen haar nieuwe boek Zet je zaak op de kaart in 60 minuten, in samenwerking met Frankwatching.com.