Gemeente Zederik, Wethouder Ralf Krämer

Magazines | Rivierenland Business nummer 6 2011

Zederik, een ideaal ondernemersklimaat!

Direct langs de A27 ligt het nieuwe bedrijventerrein Meerkerk IV van de gemeente Zederik. “Voor bedrijven die zich binnen onze gemeentegrenzen willen vestigen, is dit een uitstekende vestigingslocatie met een aantal unieke zichtlocaties langs de snelweg”, zegt wethouder Ralf Krämer, die onder andere economische zaken, bedrijfsterreinontwikkeling en het grondbedrijf in zijn portefeuille heeft.

Mensen die Zederik niet kennen, zullen verbaasd zijn over de hoge mate van economische bedrijvigheid binnen deze gemeente. Vanuit Lexmond, Meerkerk en Ameide opereren dagelijks tal van (inter)nationaal bekende bedrijven. “Zederik heeft een hele mooie diversiteit aan bedrijven”, zegt Ralf Krämer. “We hebben veel ondernemingen die actief zijn in de sectoren transport & logistiek, bouwen, ontwerpen en metaal. Daarnaast is er ook een aantal bedrijven die landelijk of zelfs internationaal bekend zijn.”

In één adem noemt hij voorbeelden zoals Arti ’70, DK Home, Brownline en Van Toor Fashion. “Dat zijn toch bedrijven waar je als gemeente trots op mag zijn!” Ook bijzonder vindt Ralf Krämer het bedrijf Eputan Kunststoftechniek dat de sportvloeren in menige gymzaal en sporthal in binnen- en buitenland aanlegt. “En, zeker niet te vergeten Dalmec, een onderneming met wereldwijd 34 vestigingen en een hoofdvestiging in Italië, dat vanwege de gunstige ligging en goede bereikbaarheid van ons bedrijventerrein Meerkerk IV, besloot vanuit Leerdam naar Zederik te verhuizen.”

Bijzonder vestigingsklimaat

“Een goed vestigingsklimaat voor bedrijven staat bij ons hoog in het vaandel. Hier wordt hard aan gewerkt. Uiteraard hebben wij ook het geluk dat wij centraal in Nederland liggen. Pal naast de A27, met directe aansluitingen naar de A2 en de A15. Zo ben je vanuit Zederik binnen een half uur in steden zoals Rotterdam, Utrecht en Breda.”

Daarnaast is het bedrijventerrein Meerkerk IV bouwrijp. Bedrijven kunnen dus meteen beginnen met bouwen. Omdat een verkaveling van het terrein ontbreekt, is er een hoge mate van flexibiliteit in de grootte van de bedrijfskavels. Hierdoor is Meerkerk IV een ideale locatie voor zowel kleine als grote bedrijven.

Een ander belangrijk onderdeel van het vestigingsklimaat is volgens de wethouder het ‘Zederikse’ meedenken met de ondernemers en de snelheid van handelen. “Het gemeentelijk apparaat is ingesteld op snel en flexibel handelen. Zo werken wij met een bedrijvencontactfunctionaris, een speciaal ondernemersloket en een ambtenaar die onder andere is belast met het bedrijfsterrein. Zij proberen zich zoveel mogelijk in te leven in het bedrijfsleven. En dat vraagt om snelheid, dus weinig ruimte voor overbodige bureaucratie.” Als voorbeeld noemt hij de omgang met het bestemmingsplan: “Als een bedrijf problemen heeft met een toegestaan bebouwingspercentage, dan gaan wij met deze ondernemer meedenken. En dat doen wij in oplossingen. Dus niet benadrukken wat niet kan. Waar de gemeente mee kan denken, wordt dat gedaan. Wat dit betreft proberen wij ondernemers dus echt te faciliteren, zodat zij zoveel mogelijk hun plannen kunnen realiseren.”

Mooi wonen

Ralf Krämer vertelt dat Zederik de afgelopen jaren behoorlijk heeft geïnvesteerd in woningen. Voor veel bedrijven zijn goede woonfaciliteiten voor werknemers immers een belangrijke factor in vestigingskeuze. “Een aantal jaren geleden had Zederik te maken met een forse woningproblematiek. Die achterstand is helemaal weggewerkt. Er is dan ook voldoende woonruimte voor mensen die hier willen komen wonen en werken. Dat zal ze zeker niet tegenvallen. Want het is hier goed wonen, werken en recreëren. En dat is zeker geen cliché! Zederik ligt midden in het Groene Hart en beschikt over alle gewenste basisvoorzieningen, zoals scholen, sportverenigingen en winkels. De centrale ligging is ook een pluspunt. Inwoners kunnen genieten van de rust en het groen, maar als ze gezellig willen shoppen of cultuur snuiven, zijn ze zo in Gorinchem, ‘s-Hertogenbosch, Breda of Utrecht. Kortom een ideale combinatie van de natuur en de aanwezigheid van grote steden.”

Alle (soorten)

bedrijven welkom

Momenteel is op het bedrijventerrein in Meerkerk nog ruim drie hectare grond beschikbaar. Bijna alle soorten bedrijven zijn volgens de wethouder welkom. Een uitzondering maakt hij voor industrieën in de zwaarste milieucategorie en transportbedrijven. “We hebben onlangs met acht gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden het bedrijventerrein Schelluinen-West gekocht. Regionaal is afgesproken om daar alle bedrijfsactiviteiten van transportondernemingen te concentreren. Daarom zien wij liever niet dat transportondernemingen zich in Meerkerk vestigen. Maar voor de rest is iedereen welkom. Zowel kleine als grote bedrijven op het gebied van productie, groothandel en kantoren.” Voor de langere termijn voorziet de wethouder -naast bedrijventerrein Meerkerk IV- nog meer uitbreidingsmogelijkheden voor het bedrijfsleven. “Met de omliggende gemeenten en de provincie is afgesproken dat wij onder bepaalde voorwaarden na 2020 ten zuiden van Meerkerk IV kunnen gaan uitbreiden. Die mogelijkheid is er. En dat biedt opties voor de toekomst. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor ondernemers die zich in Zederik willen vestigen. Ik nodig bedrijven dan ook graag uit om eens te komen praten over de potentie die Meerkerk IV als bedrijventerrein heeft.

Zederik heeft ondernemers veel te bieden. Een goede bereikbaarheid, ruimte voor bedrijfsontwikkelingen, een prachtige natuurlijke omgeving en een goede arbeidsmarkt. Zederikers zijn mensen die van aanpakken weten. Alles overziende, een bijna ideaal ondernemersklimaat”, besluit Ralf Krämer.

Het slaan van een eerste paal

DK Home gevestigd op Meerkerk IV

delen:

Rivierenland Business nummer 6 2011

Lees volledige uitgave online
Rivierenland Business nummer 1 2020
 
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
Rivierenland Business nummer 3 2019
 
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
Algemene voorwaarden | privacy statement